zupy dania główne ciasta
17
Maj
Łopatka w sosie grzybowym

Napisane przez Anna

Łopatka w sosie grzybowym z suszonymi jabłkami. Każde mięso smakuje lepiej, jeśli włożymy je do marynaty przynajmniej na godzinę. Wtedy  jest delikatne  i o wiele smaczniejsze. Przygotowanie nie zajmie wiele czasu, a różnica w smaku jest duża.

 

łopatka w sosie grzybowym

łopatka w sosie grzybowym

Marynata

  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka majeranku
20160516_140516

łatwe danie obiadowe

Składniki do dania:

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • mąka pszenna
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku (można pominąć, jeśli ktoś nie lubi)
  • tłuszczu
  • garść suszonych jabłek
  • listki laurowe
  • pieprz w ziarnkach
  • ziele angielskie
  • 1/2 l rosołu

Grzyby płuczemy i zalewamy ciepłą wodą, aby zmiękły. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej na godzinę. Po tym czasie oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, przekładamy do większego garnka. Cebule kroimy w półplasterki i podsmażamy na małej ilości tłuszczu do zeszklenia z posiekanym czosnkiem. Do zeszklonej cebuli dokładamy odciśnięte grzyby i razem chwilę podsmażamy. Przekładamy do mięsa. Dodajemy wszystkie ulubione przyprawy i zalewamy rosołem. Suszone jabłka dokładamy pod koniec duszenia mięsa, bo są delikatne. Mięso dusimy około godziny do miękkości.  Podajemy z kaszami, ziemniakami lub z kopytkami.

Zapraszam po przepis na indyk faszerowany szpinakiem20160516_092537

Tagi:

Łopatka w sosie grzybowym

duszona łopatka

łatwe danie obiadowe

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!