zupy dania główne ciasta
23
Marzec
Łopatka z szynkowara

Napisane przez Anna

Od dawna czeka na swoją kolejkę do wpisu łopatka z szynkowara.  Smaczna, pachnąca i  miękka łopatka jest łatwa do przygotowania.  W szynkowarze można przygotować różne gatunki  mięs z ulubionymi przyprawami. Zapewniam, że w   takim wydaniu nigdy się nie znudzi.

łopatka z szynkowara

łopatka z szynkowara

Składniki:

  • 800 g chudej łopatki

    20150228_112541

    domowa wędlina

  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 100-80 ml przegotowanej wody

Mięsa można kupić więcej, aby wybrać najładniejsze kawałki na wędlinę. Usunąć chrząstki i wszystko to, czego nie chcielibyśmy  w roladzie mięsnej  znaleźć, odważyć dokładną porcję. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cienkie kawałki. Każdy kawałek mięsa rozbijamy jak na  kotlety schabowe. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, nacieramy nim mięso, posypujemy  papryką i pieprzem. W odmierzonej przegotowanej wodzie rozrabiamy sól i cukier puder. Zalewamy mięso, mieszamy ręką dokładnie 2-3 minuty, aby mięso wchłonęło płyn.  Do szynkowara wkładamy grubszy  foliowy woreczek, układamy w niej kawałki mięsa. Wierzch woreczka zawiązujemy sznurkiem, dociskamy sprężyną, zamykamy przykrywką i wstawiamy na 48 godzin do lodówki. Po tym czasie umieszczamy szynkowar w wysokim garnku, zalewamy ciepłą wodą do wysokości mięsa, około 1.5-2 cm poniżej wysokości szynkowara. Parzymy łopatkę dwie godziny w temperaturze 80 stopni C. Oznaką osiągniętej temperatury są pojawiające się bąbelki wówczas zmniejszamy ogień. Od czasu do czasu zaglądamy do garnka czy utrzymuje się odpowiednia temperatura. Po dwóch godzinach wyjmujemy szynkowar, wstawiamy do zimnej wody. Zimny umieszczamy na noc w lodówce. Rano wyciągamy łopatkę z szynkowara. Dzięki umieszczonej torebce łatwiej jest wyjąć mięso z szynkowara.  Przepis na przygotowanie mięsa był umieszczony kilkanaście lat temu w urządzeniu. Jedynie przyprawy zmieniam i dodaję według własnego smaku. Przygotowanie takiej rolady zajmuje niewiele czasu. Być może czytając odnosimy wrażenie, że przygotowanie jest skomplikowane, ale wcale tak nie jest. Polecam

Zapraszam po przepis na łopatkę pieczoną

Tagi:

Łopatka z szynkowara

domowa wędlina

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!