zupy dania główne ciasta
6
Listopad
Makowa niespodzianka

Napisane przez Anna

Ciasto z białek to niezła makowa niespodzianka. Nie tylko łatwe do przygotowania, ale i bardzo smaczne. Jak to najczęściej bywa, powstało  z nadmiaru białek. Jakoś po ostatnich porządkach w szafce kuchennej nie wiedzieć czemu skojarzyłam te białka z makiem. Z kilku składników wyszło bardzo lekkie ciacho

makowa niespodzianka

makowa niespodzianka

Składniki

  • 5 sporych białek (3/4 szklanki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy (64 g)
  • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanka maku

Piekarnik nastawiamy na 170 stopni C. Białka ubijamy na sztywno. Porcjami wsypujemy cukier. Przez sitko przesiewamy zmieszany budyń z proszkiem do pieczenia i na końcu mak. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy o wymiarach 20 x 31 wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch. Pieczemy około 20 minut (grzanie góra – dół) do zrumienia wierzchu. Studzimy.

Masa śmietanowa:20161105_204138

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 śmietan fix
  • 1 serek waniliowy 140 ml
  • 1/2 puszki brzoskwiń

Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w kostkę. Rozkładamy na biszkopcie makowym. Śmietanę ubijamy mikserem z usztywniaczem. Wsypujemy cukier i delikatnie mieszamy z serkiem. Wykładamy na brzoskwiniach. Dekorujemy makiem i schładzamy w lodówce.

Zapraszam po przepis na ciasto delicja

Tagi:

Makowa niespodzianka

ciasto makowe z białek

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!