zupy dania główne ciasta
17
Maj
Miód z mniszka lekarskiego

Napisane przez Anna

Mniszek lekarski (nazwa potoczna mlecz) jest rośliną leczniczą. Miód z mniszka lekarskiego lub syrop jest skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera  mnóstwo innych substancji, które mają działanie pro zdrowotne. Sok z kwiatów mniszka  wzmacnia układ odpornościowy. Wspomaga układ  oddechowy, a przede wszystkim łagodzi objawy suchego kaszlu i chrypki. To akurat sprawdziłam na sobie okazał się bardzo pomocny. Jest wykorzystywany w leczeniu anemii. Oczyszcza organizm ze złogów i toksyn tyle wyczytałam ostatnio w poradniku.  W sieci też znajdziemy wiele cennych informacji na jego temat. Miód, który przygotowałam wyszedł troszkę za rzadki, bo tym razem za krótko gotowałam, ale bardzo smaczny.

miód z mniszka lekarskiego

miód z mniszka lekarskiego

Składniki

  • 400 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • sok z 2 – 3 cytryn
20160505_134629

miód z mniszka lekarskiego

Kwiatki zbieramy rozwinięte w pełnym słońcu. Wysypujemy na białą ściereczką lub biały papier, aby pozbyć się wszystkich żyjątek schowanych w płatkach. Umieszczamy w większym garnku, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 5-8 minut. Odcedzamy na gazie i ponownie przelewamy do garnka pozyskany wywar. Wsypujemy 1 kg cukru oraz wyciskamy sok z 3 wyparzonych cytryn. Gotujemy na małym ogniu około 30-50 minut . W zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać. Po tym czasie przelewamy do wyparzonych słoiczków i stawiamy do góry dnem, aby się zawekowały. Przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu.

Zapraszam po przepis na przepyszne lody oreo

Tagi:

Miód z mniszka lekarskiego

zdrowy syrop z mniszka lekarskiego

 

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!