zupy dania główne ciasta
1
Sierpień
Mizeria na zimę

Napisane przez Anna

Przetwory z warzyw i owoców na zimę  to znakomity sposób na przedłużenie  ich smaku. Warzywa są wspaniałym dodatkiem do obiadów i sałatek, zaś owoce dodatkiem do naleśników, placków, deserów oraz   najróżniejszych wypieków. Od lat przygotowuję sprawdzone  przetwory. Każdego roku szykuję też  coś nowego, ale nowości nie zawsze okazują się  strzałem w dziesiątkę. Do szybko znikających wracam co roku. Mizeria  na zimę to stary przepis. Najczęściej  szykowałam ją na oko. To dla wszystkich tu zaglądających zważyłam i zapisałam, aby każdy mógł wykorzystać duże, przerośnięte ogórki.  Pokrojone ogórki zamknięte w słoiku są w zalewie  słodko kwaśnej  i czasami,  zwłaszcza zimą,  zastępują dodatek do obiadu.

Składniki:

mizeria na zimę

mizeria na zimę

  • 3.5 kg obranych ogórków
  • 2.5 łyżki soli kamiennej

Ogórki kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce w plastry. Solimy, mieszamy, przykrywamy  i odstawiamy na przynajmniej 6 godzin. Możemy pokroić wieczorem i odstawić na całą noc. Odcedzamy z nadmiaru soku. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy  i zalewamy zalewą. Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 9 łyżek cukru
  • 4 – 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 – 4 listki laurowe
20160731_115707

przetwory na zimę

Zalane ogórki mieszamy  i gotujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Gorące wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.

Zapraszam po przepis na pikle 

Tagi:

Mizeria na zimę

przetwory na zimę

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!