zupy dania główne ciasta
19
Październik
Muffiny piernikowe

Napisane przez Anna

Małe jesienne muffiny piernikowe polecają się na deser. Aromatyczne i  miękkie z pysznym wnętrzem  piernikowym. Nadziewane powidłami śliwkowymi z przyprawą piernikową, której nie zapisałam na blogu z nadmiaru pracy. Nadrobię już w przyszłym sezonie. Udekorowane bitą śmietanką z serkiem waniliowym. Całość smakuje nieziemsko. Dość dawno piekłam bardzo podobne babeczki, też z powidłami śliwkowymi. Inspiracją do ich wypieku było apetyczne zdjęcie z książki Doroty Świątkowskiej „Moje Wypieki”. I nie chodzi o to, aby mój przepis był taki sam jak autorki. Jednak  w oparciu o jej przepis upiekłam bardzo podobne, pyszne i pachnące piernikiem babeczki w białych czapeczkach.

muffiny piernikowe

muffiny piernikowe

Składniki

Ciasto suche składniki:

  • 170 g maki pszennej
  • 30 g mąki z tapioki (może być ziemniaczana)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1.5 łyżki przyprawy do pierników
  • 1.5 łyżki kakao
  • 1/2 czekolady gorzkiej
20161019_183303

muffiny piernikowe

Mokre składniki:

  • 100 g masła lub margaryny
  • 2 jaja średnie
  • 100 g drobnego cukru
  • 125 ml śmietany kwaśnej 18%
  • ok. 150 ml powideł śliwkowych z przyprawą piernikową

Krem śmietankowy:

  • 150 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 130 ml serka waniliowego
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej

Piekarnik włączamy na 180 stopni C. Wszystkie suche składniki przesiewamy przez sitko i mieszamy ze sobą. Czekoladę ścieramy na tarce. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy mokre składniki. Masło rozpuszczamy w rondlu, studzimy. Jaja ubijamy chwilę, aby cukier się rozpuścił. Wlewamy śmietanę i rozpuszczone masło. Mokre składniki łączymy z suchymi. Do przygotowanych foremek nakładamy po dużej łyżce ciasta. Na nim umieszczamy łyżeczkę powideł śliwkowych. Na powidłach ponownie nakładamy po łyżeczce ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika góra – dół. Pieczemy 17 minut do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek waniliowy. Dekorujemy muffiny kremem. Wierzch posypujemy przyprawą piernikową. Z podanej porcji wyszło 12 sztuk.

Zapraszam po przepis na wilgotne w środku babeczki kawowe20161019_182403-1

Tagi:

Muffiny piernikowe

babeczki z powidłami piernikowymi20161019_172811

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!