zupy dania główne ciasta
3
Grudzień
Muffiny z gruszką w karmelu

Napisane przez Anna

Koniecznie muszę się z Wami podzielić nowym przepisem na fantastyczne muffiny z gruszką w karmelu. Nietrudno takie wymyślić, jak już się ma swój opracowany  przepis. Są podobne do tych poprzednich muffin z orkiszem, ale tu wymyśliłam pyszne nadzienie. Uwielbiam takie babeczki, ale to dlatego, że szybko je można przygotować i szybko zjeść 😉  Te muffiny  z gruszką w karmelu są trochę inne od dotychczasowych, wyszły lekko wilgotne i bardzo  słodziutkie, więc zasługują na to, aby tu zaistnieć.

muffiny z gruszką w karmelu

muffiny z gruszką w karmelu

Składniki:

  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki z orkiszu
  • 3 łyżki cukru z górką
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajo
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki oleju
20141121_171100

muffiny nadziewane

Nadzienie:

  • 1 mała twarda gruszka lub pół większej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Cukier wsypujemy do małego rondelka, karmelizujemy na małym ogniu. Gdy się rozpuści zestawiamy rondelek i wlewamy 1 łyżkę śmietany, mieszamy do połączenia się składników. Dokładamy obraną i pokrojoną w kosteczkę gruszkę. Włączamy piecyk i przygotowujemy ciasto. Produkty na muffiny mieszamy suche z suchymi, a mokre  oddzielnie. Łączymy wszystkie ze sobą i wlewamy do foremek. Po wlaniu dużej łyżki wkładamy 3/4 łyżeczki nadzienia i przykrywamy ciastem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 18 -20 minut w temperaturze 200 stopni C. Z podanej porcji wyszło 12 muffin.

Zapraszam po przepis na przepyszne ciasto, im dłużej stoi tym lepsze w smaku sernik gotowany

Tagi:

Muffiny z gruszką w karmelu

muffiny nadziewane

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!