zupy dania główne ciasta
12
Kwiecień
Muffiny z kremem kajmakowym

Napisane przez Anna

Oto przepis na pyszne i  wilgotne  muffiny ze słodkim kremem kajmakowym.  Jak wszystkie babeczki są szybkie do przygotowania  i nie można im się oprzeć. Z podanej porcji   wychodzi ich dość  sporo. Są mega słodkie i znikają w szalonym tempie 😉

muffiny z kremem kajmakowym

muffiny z kremem kajmakowym

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowe

    20150320_212519

    babeczki z kajmakiem

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 2 jaja
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 2 jabłka średnie słodkie
  • 2-3  paski czekolady białej

Piekarnik włączamy na 190 stopni C. Wszystkie suche składniki wsypujemy  do miski, mieszamy dokładnie, odstawiamy. Jaja roztrzepujemy w drugim naczyniu. Dodajemy  jogurt, mleko, olej i  pokrojoną czekoladę. Jabłka obieramy kroimy w kostkę, łączymy z mokrymi składnikami. Do mokrych składników wsypujemy suche mieszamy tylko do ich połączenia.  Do foremek wyłożonych papilotkami nakładamy  2/3 foremki przygotowanej masy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Z podanej porcji wyszło 24 muffin

Krem:

  • 150 ml serka mascarpone
  • 2.5-3 łyżki kajmaku
  • cukierki lub czekolada do dekoracji

Kajmak lekko podgrzewamy w kąpieli wodnej. Miksujemy z serkiem. Nakładamy do szprycy, dekorujemy babeczki.20150320_193549-1

Zapraszam po przepis babeczki z powidłami śliwkowymi

Tagi:

Muffiny z kremem kajmakowym

muffin

babeczki z kajmakiem

cupcake

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!