zupy dania główne ciasta
17
Maj
Muffiny z pistacjami

Napisane przez Anna

Kolejny przepis na muffiny orkiszowe z pysznym kremem śmietanowym  i serkiem  monte Zott. Babeczki mają kruchą i mięciutką  strukturę,  a nieprzesłodzony krem dodaje im smaku i uroku. Czujecie ten smak ? 🙂 wyszły naprawdę bardzo smaczne 🙂 i już tak tradycyjnie  bardzo polecam

muffiny z pistacjami

muffiny z pistacjami

Składniki

  • 0.5 szklanki cukru drobnego

    20150517_162032

    babeczki z kremem śmietanowym

  • 1.5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżki kakao
  • 1 łyżka posiekanych pistacji
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 8  łyżek  oleju
  • 2-3  łyżki likieru czekoladowego
  • 2.5  łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie jest bardzo proste. Jak zwykle wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce. W drugiej przygotowujemy pozostałe. Jaja roztrzepujemy dodajemy do nich szczyptę soli, olej, jogurt, likier i dokładnie łączymy mokre składniki. Po czym wlewamy je do suchych i mieszamy wszystko razem. Foremki wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C 20 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Krem śmietanowy:20150517_161327

  • 3/4 szklanki śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka z górką cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • 1 serek monte zott
  • 1.5 łyżki posiekanych pistacji

Śmietanę ubijamy na sztywno  dodajemy cukier puder i usztywniacz. Po łyżce dodajemy serek monte cały czas miksując. Muffiny dekorujemy kremem i posypujemy posiekanymi pistacjami.

Zapraszam po przepis na muffiny z kremem kajmakowym

Tagi:

Muffiny z pistacjami

babeczki z kremem śmietanowym

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!