zupy dania główne ciasta
17
Październik
Naleśniki na słodko

Napisane przez Anna

Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko to uniwersalne danie. Możemy je przygotować na słodko, z serem, owocami, musami, lub na ostro z warzywami,  z mięsem według własnego smaku. Tradycyjne ciasto na naleśniki zawsze robiłam z mąki pszennej. Tym razem zrobiłam troszkę inaczej. Do ciasta naleśnikowego dodałam także mąki z soi. Niby prosty przepis na naleśniki na słodko, ale smak zupełnie nowy, ciekawy, inny, a to za sprawą tego ciasta naleśnikowego. Naleśniki smakują wyśmienicie zarówno z serem jak i z jabłkiem prażonym. Wyczuwa się delikatny posmak orzeszków, chociaż tam ich nie ma. Natomiast  kolor ciasta jest trochę ciemniejszy, ale  usmażone  placki wyglądają bardzo apetycznie.

Składniki do ciasta:

  • 3  jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki z soi
  • 3 szklanki  mleka lub wody mineralnej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 duże łyżki oleju
Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Jaja wbijamy do miseczki, wsypujemy cukier waniliowy i ubijamy mikserem kilka sekund. Stopniowo dosypujemy przesianą przez sito mąkę i wlewamy wodę na przemian, mieszamy. Ciasto na naleśniki  powinno mieć konsystencję słodkiej śmietanki, nie powinno być za gęste i nie powinno mieć grudek. Olej rozgrzewamy na patelni i gorący wlewamy do przygotowanego ciasta szybko mieszamy i już możemy smażyć placki na patelni. Nie wolno wlewać zimnego tłuszczu bezpośrednio do ciasta ponieważ placki nie będą odchodziły  od patelni. Jest to bardzo dobry sposób na to, aby ciasto nie piło za dużo tłuszczu, a po za tym nie trzeba wlewać tłuszczu pod każdy placek. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odpowiednią ilość ciasta na patelnię, przechylamy ją w różne strony, aby ciasto naleśnikowe pokryło równo patelnię i smażymy kilka sekund na jednej stronie do zrumienienia, po czym przewracamy placek na drugą stronę i powtarzamy czynność.

Składniki farszu:

  • 50 dag sera
  • 1 jajo
  • cukier waniliowy
  • 2,5 łyżki cukru
  • ok. 1,5 łyżki kaszy manny
  • masło do podsmażenia

Do twarogu wbijamy jajo, wsypujemy cukier waniliowy i cukier i wszystko miksujemy. Wsypujemy kaszę manną, mieszamy. Kasza manna pochłonie nadmiar wilgoci z sera i białka. Jeśli farsz jest za rzadki, to możemy jeszcze dosypać kaszy, natomiast jeśli za mało słodki to dosładzamy według własnego smaku. Smarujemy placki farszem i zawijamy w rulonik lub składamy w kopertę. U mnie to różnie bywa zawsze składam inaczej. Naleśniki z serem są bardzo smaczne odsmażone na maśle. Przełożone jabłkami prażonymi również smakują wyśmienicie.   W tej wersji zrobiłam pierwszy raz, ale już wiem że zagoszczą w mojej kuchni nie raz. Zapraszam po przepis na pyszny sernik królewski

Tagi:

naleśniki na słodko

ciasto na naleśniki

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!