zupy dania główne ciasta
20
Maj
Nietypowe śniadanie

Napisane przez Anna

Może też tak macie, że jak najdzie ochota na nietypowe śniadanie, to od razu je przygotowujecie? Nie zapiekałam nigdy owsianki, bo nie znałam takiego smaku. Dzisiaj wstałam o świcie więc miałam sporo czasu dla siebie. Przyszedł mi do głowy taki pomysł, a jakby zapiec owsiankę z jaglanką, ciekawe jak to by smakowało? Oczywiście przygotowałam tylko dla siebie, bo gdyby wyszło niesmaczne, to szkoda wyrzucać jedzenia. Wyszło bardzo dobre i chociaż nie dodawałam cukru, to i tak  słodziutkie. Bardzo  polecam  takie śniadanie, bo i smaczne i zdrowe i zawsze to jakaś odmiana. Przepis jest oczywiście bardzo łatwy, ale na śniadanie  trzeba trochę poczekać:)

Nietypowe śniadanie

Nietypowe śniadanie

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżeczka masła
  • 6-8 łyżek wody
  • 1 jabłko
  • 4 daktyle
  • 4-5 łyżek ugotowanej jaglanki
  • 1.5 łyżki miodu20140520_083934

Jaglankę miałam ugotowaną z poprzedniego dnia. Przygotowuję według przepisu kasza jaglana na śniadanie. Daktyle kroimy na małe kawałeczki, zalewamy 2-3 łyżkami wrzątku, odstawiamy. Jabłko myjemy, obieramy, kroimy w grubszą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy płatki owsiane, podsmażamy dolewając wodę, dokładamy pokrojone jabłko oraz sparzone daktyle. Dusimy 2-3  minuty, aby jabłko się nie rozpadło. Dokładamy ugotowaną jaglankę, mieszamy dokładnie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zapraszam po przepis na smaczny pudding ryżowy.

Tagi:

Nietypowe śniadanie

pomysł na śniadanie

zapiekana owsianka z jaglanką

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!