zupy dania główne ciasta
2
Sierpień
Ogórki korniszony

Napisane przez Anna

Od dawna planowałam podać mój najlepszy przepis na ogórki korniszony pochodzący ze zbiorów  teściowej. Każdego roku szykuję ich duże ilości. Rzadko się zdarza, aby zostało kilka słoików do przyszłego sezonu. Przepisem obdarowałam już dość dawno wszystkich   znajomych zainteresowanych przetworami, którzy nie korzystają z internetu. Bardzo sobie zachwalają, więc korzystajcie z przepisu i dzielcie się ze swoimi znajomymi:)

ogórki korniszony

ogórki korniszony

Składniki:

  • dowolna ilość ogórków niedużych

Ponadto do każdego słoika ok.  0.9 l :

  • korona kopru z kawałkiem pocietej łodyżki
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1/4 łyżeczki gorczycy
  •  korzeń chrzanu (ok. 4-5 cm długości)
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 5 kulek pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe

Zalewa:

  • 2.5 l wody
  • 0.5 l octu 10 %
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 18 – 20 łyżek cukru

Ogórki myjemy dokładnie. Do każdego wyparzonego słoika wkładamy przygotowane przyprawy. Ciasno układamy ogórki. Zalewę gotujemy i lekko przestudzoną zalewamy ogórki. Pasteryzujemy od zagotowania około 5 – 8 minut.

20160802_090646

ogórki konserwowe

Zapraszam po łatwy przepis na smaczny keczup z cukinii

Tagi:

Ogórki korniszony

najlepsze konserwowe na zimę

przepis na przetwory z ogórków

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!