zupy dania główne ciasta
23
Marzec
Omlet bananowy

Napisane przez Anna

Każdy ma swoje upodobania na śniadanie. Na dzisiejsze zaserwowałam omlet bananowy z płatkami owsianymi i musem truskawkowym.Wyszedł bardzo  smaczny dlatego powinien się tu znaleźć. Zbyt wiele różnych przepisów krząta mi się po głowie i jeśli go tu nie zapiszę, to kolejnym razem będzie smakował zupełnie inaczej.  Przygotowanie jest bardzo łatwe, ale przyznam się szczerze, że robiłam go już w różnych wariacjach i ten jest po prostu najlepszy.

omlet bananowy

omlet bananowy

Składniki

  • 1 średnie jajo
  • 1 średni banan dojrzały (żółty  z plamkami czarnymi na skórce)
  • 8 łyżek płatków owsianych (zmielonych)
  • 2 szcyzypty sody
  • 2/3 szklanki musu z truskawek
  • jogurt naturalny
20160323_090021

pyszne zdrowe śniadanie

Omlet możemy przygotować z całych płatków, ale o wiele smaczniejszy jest ze zmielonych. Odrobina sody da mu puszystości, bez niej nie będzie mięciutki. Banana rozgniatamy widelcem. Jajo roztrzepujemy rózgą lub mikserem. Dodajemy zmielone płatki owsiane, rozgniecionego banana i sodę. Mieszamy tylko do połączenia składników. Na rozgrzanej patelni posmarowanej  lekko oliwą wylewamy połowę masy. Smażymy na rumiano z obydwu stron na średnim ogniu. Na dużej patelni wyjdzie jeden duży omlet. Z podanej porcji wyszły dwa niewielkie omlety.  Ciepłe smarujemy musem truskawkowym i dekorujemy jogurtem naturalnym. Polecam.

Zapraszam po przepis na pyszną  owsiankę orzechową

Tagi:

Omlet bananowy

pyszne zdrowe śniadanie

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!