zupy dania główne ciasta
18
Styczeń
Oponki serowe

Napisane przez Anna

oponki serowe

oponki serowe

Jak co roku w karnawale wypiekam różne frykasy. Dzisiaj propozycja na oponki serowe z większej ilości sera, ale też zupełnie inne w smaku. Różnią się nieco od poprzednich, a to dlatego, że oprócz żółtek dodałam też małe białko. To spowodowało, że oponki są lekko chrupiące z wierzchu. Ogólnie bardzo smaczne i szybko znikają:)

Składniki:

  • 450 g twarogu półtłustego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1 małe jajo
  • 4.5 łyżki cukru waniliowego domowego
  • 1.5 łyżeczki sody
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • mąka do podsypania
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, sodę, żółtka, jajo, ser i śmietanę i spirytus. Ser biały rozgniatamy dokładnie widelcem lub  mielimy przez maszynkę. Zagniatamy ciasto Wałkujemy niezbyt cienki placek o grubości około 1.5 – 2 cm podsypując odrobiną mąki. Szklanką wykrawamy kółka,  po środku każdego wykrawamy kieliszkiem małą dziurkę. Małe kulki ponownie zagniatamy i wycinamy z nich oponki. Na rozgrzanym oleju smażymy oponki na rumiano z obu stron. Osuszamy na ręcznikach kuchennych, aby ociekły z tłuszczu. Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem. Podajemy wystudzone.

oponki serowe

oponki serowe

Zapraszam po przepis na pączki hiszpańskie pieczone

Tagi:

Oponki serowe

łatwy przepis na oponki

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!