zupy dania główne ciasta
15
Styczeń
Oponki z serem

Napisane przez Anna

Nazywam je szybkimi pączkami, choć są to oponki z serem i dziurką w środku. Przy pączkach jest sporo pracy, a tu bez wyrabiania ciasta i szybko możemy przygotować mięciutkie, pyszne oponki. Przygotowałam je z serkiem mascarpone, ale z półtłustym białym serem będą również smaczne. Niebawem tłusty czwartek, więc może się skusisz?

oponki z serem

oponki z serem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka z górką sody lub proszku do pieczenia

    20150114_145917

    oponki

  • 250 g serka mascarpone lub  sera białego półtłustego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego20150114_143232
  • 3  łyżki cukru
  •  2 żółtka
  • 7  łyżek kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do pudrowania
  • mąka do podsypania

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukry, sodę, żółtka, ser i śmietanę. Ser biały rozgniatamy widelcem lub  mielimy przez maszynkę. Zagniatamy ciasto Wałkujemy niezbyt cienki placek o grubości około 1.5-2 cm podsypując odrobiną mąki. Szklanką wykrawamy kółka, a po środku każdego kieliszkiem wykrawamy małą dziurkę. Małe kulki ponownie zagniatamy i wycinamy z nich oponki. Na rozgrzanym oleju smażymy oponki na rumiano z obu stron. Osuszamy na ręcznikach kuchennych, aby ociekły z tłuszczu. Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są świeże. Z podanej porcji wyszło 20 sztuk.

Zapraszam po przepis na rogaliki czekoladowe lub pyszny tort z serkiem mascarpone

 

Tagi:

Oponki z serem

20150114_142912

oponki

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!