zupy dania główne ciasta
28
Czerwiec
Orzeźwiająca sałata

Napisane przez Anna

O sałacie  wszyscy wiemy, że jest zdrowa. Jej liście zawierają całe mnóstwo witamin, błonnik i ogrom soli mineralnych. Możemy tu wymienić wapń, magnez, cynk, potas i żelazo.  Przypisuje się jej  działanie oczyszczające, odkwaszające i wspomagające trawienie oraz korzystny wpływ na krążenie. Zawiera dużo wody, bo aż 90 %, a jedna główka ma zaledwie 54 kalorie, jeśli nie doprawimy jej oliwą. Problem jednak jest w tym, że, aby organizm wykorzystał jej właściwości lecznicze powinniśmy ją spożywać w towarzystwie tłuszczu. Dlatego uważam, że nie zawsze powinniśmy zwracać uwagę na kalorie. Natomiast zawsze powinniśmy dbać o zdrowie. Nawet jeśli doprawimy ją sosem winegret to i tak będzie więcej korzyści dla naszego organizmu. U mnie wyjątkowo w sosie śmietanowym i to jakim?

orzeźwiająca sałata

orzeźwiająca sałata

Składniki:

  • 1 główka sałaty liściowej
  • 2 ogórki gruntowe
  • kilka rzodkiewek
  • garść szczypiorku
  • sól

Sos śmietankowy:

  • 1 niepełna szklanka śmietany 12 % sałatkowej
  • 2.5 -3  łyżeczki octu
  • 2.5 -3  łyżeczki cukru

Od razu podaję maleńkie sprostowanie.  Zamiast octu można użyć soku z cytryny, ale tą sałatkę uwielbiamy z octem i dlatego podaję wersję jaką szykuję. Latem jest niezastąpiona, a zwłaszcza w gorące dni. Jeśli ktoś nie może śmietany to sałatka na pewno będzie smaczna z sosem winegret. Sałatę dokładnie myjemy. Liście rwiemy na mniejsze kawałki i solimy solą. Umyte ogórki obieramy i szatkujemy w plasterki, solimy oddzielnie. Rzodkiewkę kroimy w kostkę. Szczypior kroimy drobno. Do zmiękłej sałaty dokładamy lekko odciśnięte z nadmiaru soku ogórki. Dokładamy rzodkiewkę. Szykujemy sos śmietankowy mieszając wszystkie składniki ze sobą. Powinien być w smaku słodko kwaśny. Polewamy sałatkę i mieszamy. Posypujemy szczypiorkiem. Podajemy do obiadu, do kanapek lub po prostu zajadamy samą, aby się orzeźwić.

Zapraszam po przepis na sałatkę z tortellini i fety

Tagi:

Orzeźwiająca sałata

letnia sałata ze śmietaną

 

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!