zupy dania główne ciasta
5
Grudzień
Owsiane batony z migdałami

Napisane przez Anna

Odkąd zaczęłam blogowanie nie  kupuję gotowych słodyczy, a jeśli już to bardzo rzadko. Dlatego polecam owsiane batony z migdałami, na które ostatnio syn miał ochotę. Oto proste i niezwykle smaczne przekąski. Dietetyczne (bez 2 ostatnich składników) a zarazem sycące. Dobre po treningu lub zaspokojenie głodu. Gdyby nie rum i ta skórka kandyzowana, ech… powiem szczerze niebezpiecznie dobre:)

owsiane batony z migdałami

owsiane batony z migdałami

Składniki

  • 300 g płatków owsianych zwykłych
  • 300 g bananów (najlepsze z plamkami na skórce, bo słodkie)
  • 100 g daktyli
  • 50 g migdałów blanszowanych

Dodatkowo:

  •  kilka kropel aromatu rumowego (dałam 2 łyżki rumu)
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej  (dałam kandyzowaną)
20161119_160057

owsiane batony z migdałami

Daktyle zalewamy wrzątkiem na 5 minut, aby zmiękły. Odlewamy wodę i kroimy dowolnie. Obrane banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy. Migdały siekamy. W misce łączymy wszystkie składniki dokładnie. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni góra- dół. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i kroimy na małe porcje.

Zapraszam po przepis na trufle z bakalii

Tagi:

Owsiane batony z migdałami

łatwe batoniki

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!