zupy dania główne ciasta
25
Styczeń
Owsianka orzechowa

Napisane przez Anna

Zdrowe śniadanie to podstawa. Dawno nie prezentowałam owsianki, a takie śniadania smakują mi najlepiej. Aby udowodnić, że nie musi to być pół godziny na przygotowanie już poniżej zamieszczam łatwy przepis. O tym, że ma mnóstwo błonnika, witamin, aminokwasów oraz  nienasycone kwasy tłuszczowe na pewno wiecie. Po za tym jest sycąca i reguluje pracę naszych jelit. To tyle dla przypomnienia w wielkim skrócie. W zależności od dodanych owoców mamy różne smaki owsianki. Dzisiejsza jest z bananem w zacnym towarzystwie siemienia lnianego, orzechów i truskawek.

owsianka orzechowa

owsianka orzechowa

Składniki

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 150 ml mleka
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich
  • 2 truskawki lub mrożony mus truskawkowy

Jest to porcja dla jednej osoby. W kubku  zalewamy płatki mlekiem i odstawiamy do lodówki na noc. Rano lekko podgrzewamy, dokładamy pokrojonego banana i siemię lniane. Miksujemy blenderem. Dokładamy  posiekane orzechy i pokrojone truskawki w słupki. Proporcje możemy dobrać według własnego apetytu:)

20160122_091458[1]

lekkie i sycące śniadanie

Zapraszam po przepis na placuszki z białym twarogiem

Tagi:

Owsianka orzechowa

lekkie i sycące śniadanie

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!