zupy dania główne ciasta
8
Styczeń
Pasta z bakłażana

Napisane przez Anna

Po świętach nie zawsze jest ochota na dania mięsne. U nas większe powodzenie mają sałatki, pasty, zupy i lekkie  przekąski. Z ochotą przygotowałam pastę z bakłażana z małej ilości. Nie mam doświadczenia z tym warzywem, ale lubię potrawy lekkie i bezmięsne i od czasu do czasu takie szykuję.  Zapraszam  smakoszy warzywnych past;)

pasta z bakłażana

pasta z bakłażana

Składniki

  • bakłażan 500 g
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 3 pieczarki średnie
  • sól
  • pieprz mielony
  • oregano
  •  sos sojowy ciemny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (lub ryżowego)+1 łyżka

Bakłażana myjemy, osuszamy. W całości opiekamy nad palnikiem, kroimy w grubsze plastry i  spryskujemy sosem sojowym. Odstawiamy na 10-15 minut. Obraną cebulę opiekamy nad palnikiem gazowym do zrumienienia. Na papierze do pieczenia lub blaszce układamy kawałki bakłażana, ząbki czosnku w łupinkach i opieczoną cebulkę. Pieczemy warzywa 20 minut w temperaturze 160 stopni C, studzimy. Obrane pieczarki podsmażamy na łyżce oliwy. Bakłażana obieramy ze skórki, wrzucamy do pojemnika blendera, czosnek wyciskamy, dodajemy cebulę i pieczarki. Miksujemy na pastę. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dokładnie mieszamy. Posypujemy ziarnkami siemienia lnianego lub zieleniną.

20160105_221223

zdrowe smarowidło

Zapraszam po przepis na pastę z makreli

Tagi:

Pasta z bakłażana

zdrowe smarowidło

przepis na pastę z bakłażana

 

 

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!