zupy dania główne ciasta
25
Luty
Pasta z makreli

Napisane przez Anna

Półki sklepowe uginają się od najróżniejszych dodatków do kanapek, ale takiej pasty z makreli na pewno nie kupisz w żadnym sklepie. Jak wiadomo są naszpikowane konserwantami i różnymi ulepszaczami. Przygotowanie domowej pasty  zajmuje kilkanaście minut. Dziwi mnie tylko jedno czemu na etykietach są informacje, że dany produkt jest bez konserwantów skoro termin przydatności jest bardzo, bardzo długi?  Przy okazji podam przepis na pastę ze starego bloga. Zapraszam:)

pasta z makreli

pasta z makreli

Składniki:

  • 1 duża makrela (0,45 dag)

    20150225_210228

    pasta do kanapek

  • 5  pomidorów suszonych
  • 1/2 cebuli
  • 100 ml masła lub oliwa z oliwek
  • szczypta bazylii suszonej

Rybę obieramy z ości, cebulę obieramy. Wszystkie składniki przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy oliwę lub masło, doprawiamy ulubionymi ziołami.

Przepis II

Składniki:

  • 2 średnie makrele
  • 1 cebula
  • 1.5 -2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 150 g masła

Wykonanie jak powyżej. Obraną rybę przepuszczamy przez maszynkę, aby nie wyciągnięte ości zostały w niej. Mieszamy z masłem. Podajemy z ogórkiem konserwowym, kiszonym. Przechowujemy w lodówce do trzech dni. Smacznego.

Zapraszam po przepis na hummus z cieciorki

Tagi:

Pasta z makreli

pasta do kanapek

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!