zupy dania główne ciasta
29
Lipiec
Pieczeń rzymska

Napisane przez Anna

Oto bardzo stary  przepis na pieczeń rzymską z mięsa mielonego z jajkiem w środku oraz różnymi dodatkami. Jako dodatek polecam jarmuż, który jest skarbnicą witamin C i K, białka, potasu, soli mineralnych oraz  sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Sulforafan może uchronić przed wieloma chorobami, ale, aby jarmuż zachował jak najwięcej swoich przeciwnowotworowych właściwości, powinien być gotowany podobnie jak brokuły, czyli na parze przez maksimum 3-4 minuty. W przeciwnym razie straci swoje prozdrowotne działanie. Tutaj jest pieczony, więc zachowuje wiele wartości odżywczych.

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej chudej
  • 1 kajzerka
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oliwy do podsmażenia20140726_113359-1
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 6 jaj gotowanych
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 łyżki pomidorów suszonych
  • 1.5 łyżki kaszy manny
  • garść jarmużu
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz mielony
  • papryka słodka  i ostra mielona

Mięso mielimy, bułkę moczymy w mleku, odciskamy, dodajemy do mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Czosnek przepuszczamy przez praskę, dokładamy z cebulą, jajo surowe, umyty posiekany jarmuż  oraz pozostałe przyprawy. Mięso doprawiamy do smaku i wyrabiamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem,  wysypujemy bułką tartą. Na dno wykładamy mniejszą połowę mięsa. Na środku układamy ugotowane jaja, które przykrywamy resztą mięsa mielonego. Pieczeń rzymską pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni C, aż na wierzchu będzie ładnie  zrumieniona.  Polecam na gorąco z sosami lub na zimno do kanapeczek.

Zapraszam po przepis na karkówkę  soczystą

Tagi:

Pieczeń rzymska

mięso mielone pieczone w piekarniku

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!