zupy dania główne ciasta
24
Październik
Pieczone ziemniaki aromatyczne

Napisane przez Anna

Pieczone ziemniaki aromatyczne któż by nie znał ich smaku. Posypane ulubionymi ziołami i przyprawami. Polane oliwą lub rozpuszczonym masełkiem. W takim wydaniu najczęściej szykuję.  Ich ogromną wadą jest to, że trzeba długo na nie czekać, bo aż godzinę, a czasami i więcej. Cudownie pachnące ziemniaki, mięciutkie smakują wyśmienicie. Kto nie szykował, zachęcam, bo warto na takie czekać. W dzisiejszych czasach ziemniaki zostały wyparte trochę z jadłospisu dnia codziennego. Nie tylko ja zauważyłam, że mało zjadamy ziemniaków. Zastąpił je ryż, makaron i kasze. Te dzisiejsze przedstawione poniżej są przesmaczne. Jeśli ktoś raz spróbuje, na pewno często będzie do nich wracał. Kolejnym razem zrobię podwójną porcję, ta niżej podana  dla dwóch osób.

pieczone ziemniaki aromatyczne

pieczone ziemniaki aromatyczne

Składniki

  • 550 – 600 g ziemniaków

    20161022_131549

    ziemniaki pieczone z koperkiem

  • 2/3 szklanki śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1.5 łyżki koperku (można dać innej zieleniny jeśli ktoś nie lubi)
  • 50 g sera żółtego (pełnotłustego)
  • masło do formy

Ziemniaki obieramy, płuczemy. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 0,5 cm. Formę smarujemy masłem i układamy w niej pokrojone ziemniaki, pod skosem. W szklance doprawiamy śmietanę solą i pieprzem. Możemy doprawić przyprawą do ziemniaków. Mieszamy z koperkiem i polewamy nią ziemniaki. Wierzch  posypujemy startym serem.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C. Pieczemy około  55 minut góra – dół. W połowie pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C. Po zrumienieniu wierzchu powinny dobre. Podajemy z mięsami, warzywami u mnie były z pieczoną rybką, którą dorzuciłam w połowie ich pieczenia. Przepis podam w kolejnym poście.

Zapraszam po przepis na brokuły z szynką w cieście

Tagi:

Pieczone ziemniaki aromatyczne

ziemniaki pieczone z koperkiem20161022_121932

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!