zupy dania główne ciasta
7
Luty
Pierogi pieczone z mięsem

Napisane przez Anna

Pierogi pieczone z mięsem i pieczarkami. Ciasto z dodatkiem drożdży jest bardzo łatwe i nie wymaga  oczekiwania do wyrośnięcia pierogów. Ponadto w smaku pierogi są mięciutkie, sycące i bardzo smaczne. Z powodzeniem mogą stanowić główny posiłek.

Składniki:

pierogi pieczone z mięsem

pierogi pieczone z mięsem

Farsz mięsny:

  • 300 g mięsa zmielonego z łopatki/szynki
  • 4 średnie pieczarki
  • 1/2 cebulki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki keczupu ostrego
  • sól
  • pieprz mielony
  • zioła prowansalskie

Na tłuszczu podsmażmy posiekaną cebulkę i oczyszczone, pokrojone pieczarki. Dokładamy zmielone mięso i podsmażamy cały czas mieszając. Doprawiamy przyprawami do smaku, na końcu dodajemy keczup.

Ciasto:

pierogi pieczone z mięsem

pierogi pieczone z mięsem

  • 320 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 12 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 szczypty soli
  • 25 g rozpuszczonego masła
  • ok. 170 ml ciepłego mleka/wody
  • jajko (do posmarowania ciasta
  • 2 łyżki startej mozzarelli
  • mąka do podsypania

 

Masło rozpuszczamy. Mąkę wsypujemy do miski, solimy,  po środku robimy dołek. Kruszymy do niego drożdże, dodajemy cukier i ciepłe mleko, aby drożdże rozpuściły się w płynie rozgniatamy palcami. Dodajemy resztę ciepłego płynu i masło. Zagniatamy ciasto do momentu, aby było gładkie, nie wyrabiamy go. Na desce podsypanej mąką wałkujemy placek o grubości około 3 mm. Dużą szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz, składamy pieroga na pół lub nakładamy na niego drugie kółko i zlepiamy pieroga. Wierzch pierogów smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy mozzarellą. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C do zrumienienia wierzchu tj. około 16  – 18 minut. Podajemy z sosem pomidorowym, chrzanowym lub keczupem. Rewelacyjnie smakują z czystym  barszczem czerwonym.

Zapraszam po przepis na zapiekankę ziemniaczaną z szynką

Tagi:

Pierogi pieczone z mięsem

pierogi z piekarnika

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!