zupy dania główne ciasta
21
Czerwiec
Pierogi z mięsem

Napisane przez Anna

Nie planowałam pierogów, bo jest przy nich trochę pracy, ale niestety zostało mięso z rosołu i trzeba je jakoś wykorzystać.  Pierogi z mięsem wyszły smaczne.  To dobry pomysł jak wykorzystać mięso gotowane z rosołu. Ciasto na pierogi jest bardzo dobre, a po dodaniu oleju do wody pirogi się nie sklejają i  ciasto jest mięciutkie.

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Składniki:

  • 20 dag mięsa wołowego (gotowane)
  • 40 dag mięsa z indyka (skrzydło gotowane)
  • czerstwa bułka
  • mleko
  • duża cebula
  • kilka suszonych borowików (mogą być inne)
  • 1 jajo
  • 4-5 łyżek rosołu (można więcej)
  • sól
  • pieprz mielony
  • ziola prowansalskie
  • majeranek
Pierogi

Pierogi

Ciasto na pirogi:

  • 3 i 3/4  szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 szczypty soli
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • woda do gotowania
  • 1 łyżka oleju
  • ziele angielskie
  • listki laurowe
  • sól
  • pieprz w ziarnkach
  • cebula
  • tłuszcz

Grzyby suszone moczymy na noc. Na drugi dzień gotujemy 15 minut, studzimy. Bułkę namaczamy w mleku. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy. Mięso gotowane mielimy, dodajemy przyprawy, odciśniętą bułkę, odciśnięte grzyby, jajo oraz podsmażoną cebulę. Doprawiamy mięso na ostro, jeśli jest zbyt suche wlewamy kilka łyżek rosołu. Mąkę przesiewamy do miski, solimy dodajemy  ciepłe mleko, olej i bardzo ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na małe porcje, wałkujemy placek o grubości 2 mm. Szklanką lub kubkiem wykrawamy kółka, nakładamy na środek farsz i sklejamy pierogi. Tak do wyczerpania składników. Do posolonego wrzątku z przyprawami wrzucamy pierogi partiami, mieszamy. Po wypłynięciu gotujemy 2 minuty na małym ogniu, po czym  wyławiamy pierogi łyżką cedzakową. Układamy na półmisku odsuwając je od siebie. Pierogi z mięsem podajemy podsmażone lub gorące polane podsmażoną cebulką z czerwonym barszczykiem. Z podanej porcji wyszło mi 45 pierogów. Polecam.

Zapraszam po przepis na smaczne żeberka duszone

20140620_162014

Tagi:

Pierogi z mięsem

ciasto na pierogi

miękkie ciasto na pierogi

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!