zupy dania główne ciasta
21
Październik
Pierogi z serem i jagodami

Napisane przez Anna

Pierogi przygotowuję z różnymi farszami i pewnie wszyscy się ze mną zgodzą, że domowe smakują najlepiej. Dzisiaj na słodko z serem i jagodami,  które już od dawna „chodziły” za mną. Przygotowanie ich nie zajmie wiele czasu. Jednak dla osób, które nigdy wcześniej nie lepiły pierogów może to być dość skomplikowane. Dobre ciasto na pierogi to takie, które jest mięciutkie i elastyczne podczas wałkowania, wówczas pierogi wszystkim smakują.

pierogi z serem i jagodami

pierogi z serem i jagodami

Składniki

Ciasto:

  • ok. 3  szklanki mąki pszennej
  • 2 szczypty  soli
  • ok. 2/3 do niepełnej  szklanki dobrze ciepłej wody
  • 1 jajo małe
  • 2 łyżki oleju
20151021_155923

jak zrobić pierogi

Mąkę przesiewamy do miski, solimy, wbijamy małe jajo, wlewamy dobrze ciepłą wodę i olej. Łączymy wszystkie składniki, chwilę wyrabiamy ciasto do jednolitego połączenia. Dzielimy na mniejsze porcje, wałkujemy podsypując odrobinę mąki. Foremką wykrawamy kółka na które nakładamy farsz i zlepiamy palcami brzegi pierogów, tworząc małe falbanki. Jeśli jest z tym problem to tylko lekko zlepiamy  brzegi i widelcem dociskamy końcówki pierogów, żeby  nie rozkleiły się podczas gotowania.

  • 500 g sera półtłustego
  • 1 jajo
  • cukier do smaku
  • 1.5 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 – 1.5  szklanki mrożonych jagód leśnych

Ser rozdrabniamy  widelcem lub rozcieramy łyżką z jajkiem i cukrami. Dodajemy kaszę i na końcu jagody. Delikatnie mieszamy. Przygotowane pierogi wrzucamy partiami do posolonego wrzątku. Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą żeby ich nie poprzecinać. Po wypłynięciu gotujemy około 1 minuty  i wyjmujemy. Podajemy gorące  polane  jogurtem lub słodką śmietaną.

Zapraszam po przepis na pulpety z kapustą20151021_155855

 

 

Tagi:

Pierogi z serem i jagodami

jak zrobić pierogi

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!