zupy dania główne ciasta
14
Luty
Pierogi ze szpinakiem

Napisane przez Anna

Łatwy przepis na pierogi ze szpinakiem. Są  bardzo smaczne, a przygotowanie ich nie jest skomplikowane. Tym razem przygotowałam ciasto na pierogi  z mąki pełnoziarnistej, ale z farszem szpinakowym i z jednej  i z drugiej mąki  są bardzo smaczne. Pękate, mięciutkie smakują wybornie polane podsmażoną cebulką.

pierogi ze szpinakiem

pierogi ze szpinakiem

 

Składniki:

Farsz:

  • 450 g szpinaku krojonego
  • 1 cebula mała
  • 1-2 ząbki czosnku (jak małe to dwa)
  • 20 dag twarogu
  • łyżka  masła
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, szklimy na maśle. Dodajemy szpinak, podsmażamy do odparowania płynu. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Po wystudzeniu mieszamy z serem.

Ciasto:

pierogi ze szpinakiem

pierogi ze szpinakiem

  • 2.5 szklanki mąki pełnoziarnistej lub pszennej
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 jajo
  • 1 łyzka oleju
  • 2  szczypty soli
  • mąka do podsypania

Mąkę wsypujemy do miseczki lub na stolnicę, robimy dołek, wbijamy jajo,  solimy, łyżkę oleju i dolewamy gorącą wodę, ale uwaga taką, żeby nie oparzyć rąk. Szybko zagniatamy ciasto na pierogi. Dzielimy na dwie części. Podsypujemy mąką i wałkujemy cienki placek. Foremką wyciskamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi ciasta. Możemy docisnąć widelcem. Do gotującej posolonej wody wrzucamy partiami pierogi ze szpinakiem, delikatnie mieszamy żeby nie przyległy do dna garnka. Od wypłynięcia gotujemy 1-2 minuty. Łyżką cedzakową wyjmujemy na półmisek. Możemy okrasić podsmażoną cebulką, bekonem czym kto lubi. Z podanej porcji wyszło mi 24 sztuki. Polecam i życzę smacznego.
Zapraszam po przepis na zupę pieczarkową z makaronem.

Tagi:

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

pierogi ze szpinakiem przepis

ciasto pierogowe

  • Wyglądają bardzo apetycznie. Chętnie bym zjadła 🙂

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!