zupy dania główne ciasta
24
Luty
Placki z jabłkami

Napisane przez Anna

Pewnie już nieraz pisałam jak bardzo lubimy  wszelkie  placki. Niezbyt często  pozwalam sobie te pyszności, ale dzisiaj takie przygotowałam. Są to placki z jabłkami jogurtowe,  podane  z konfiturą z dyni, smakowały wybornie. Grube, delikatne  i wilgotne w środku. Polecam wszystkim, bo taką wersję można przygotować chociażby na obiad w kilka minut.

placki z jabłkami

placki z jabłkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    racuchy z jabłkami

  • szczypta soli
  • 1 łyżka płaska cukru waniliowego domowego
  • 2 jaja
  • 250 ml jogurtu naturalnego20150121_140827
  • 2 jabłka średnie

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • konfitura z dyni

Jaja wbijamy do miski, solimy , dodajemy cukier waniliowy, roztrzepujemy rózgą. Do jaj przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy jogurt naturalny. Łączymy wszystkie składniki, nie za długo, odstawiamy. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z ciastem. Dużą łyżką nabieramy porcje  gęstego ciasta i smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Podajemy ciepłe z konfiturą z dyni. Z podanej porcji wyszło 23 sztuki.

Zapraszam po przepis na pancake recipe

 

 

 

Tagi:

Placki z jabłkami

racuchy z jabłkami

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!