zupy dania główne ciasta
6
Marzec

Placki ziemniaczane po chłopsku to nie tylko moje ulubione danie. Są bardzo lubiane w naszej rodzinie przez wszystkich. Szykuję dość rzadko, ale od dawna chodziły za mną… Placki są aromatyczne, w środku mięciutkie, a po brzegach lekko chrupiące. Łatwe, pyszne i kaloryczne. Te przygotowałam nieco inaczej, bo zamiast małych usmażyłam duże. Nie planowałam specjalnie tego dania, ale skoro zostało mięso pieczone, to postanowiłam akurat tak je wykorzystać. Do mięsa przygotowałam sos i dzięki temu zaoszczędziłam sporo czasu na szykowanie gulaszu.

placki ziemniaczane po chłopsku

placki ziemniaczane po chłopsku

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz mielony
  • tłuszcz do smażenia

Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą i mielonym pieprzem do smaku. Na rozgrzanej patelni  z tłuszczem smażymy placki ziemniaczane na średnim ogniu na rumiano.

Sos z mięsem:

placki ziemniaczane po chłopsku

p[lacki ziemniaczane po chłopsku

  • ok. 35 dag mięsa pieczonego
  • 20 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • tłuszcz (u mnie  masło)
  • 1/3 szklanki doprawionej do smaku wody lub bulionu
  • 1.5 łyżki keczupu ostrego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Na tłuszczu podsmażamy dowolnie pokrojoną cebulkę  do zrumienia. W międzyczasie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pieczarki. Podsmażamy do miękkości warzyw. Dokładamy pokrojone mięso w kostkę, podlewamy wodą / bulionem rozrobioną z keczupem. Dusimy na średnim ogniu do zredukowania sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gorące placki polewamy przygotowanym sosem mięsnym.

Zapraszam po przepis na pstrąg łososiowy w cieście francuskim

Tagi:

Placki ziemniaczane po chłopsku

przepis na placki z sosem mięsnym

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!