zupy dania główne ciasta
16
Luty

Placki z ziemniaków gotowanych w nowej odsłonie z brokułem. Przygotowałam eksperymentalnie z małej ilości składników, które zostały od obiadu. Wyszły bardzo smaczne, więc zawsze to jakaś odmiana w kuchni, a przy okazji propozycja na nie marnowanie jedzenia. Połączenie placków z domowym keczupem z cukinii, to  dobry pomysł. Z podanej porcji wyszło 8 dużych , sycących placków.

placki ziemniaczane z brokułem

placki ziemniaczane z brokułem

20160216_133644

sycące placki

Składniki:

  • 450 g gotowanych ziemniaków
  • 200 g brokuła gotowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mąki pszennej (dałam typ 750)
  • 1 jajo
  • 2 szczypty soli
  • pieprz mielony
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oliwy lub innego tłuszczu
  • mąka do podsypania

Do podania:

  • keczup domowy lub
  • jogurt naturalny

Ziemniaki i wystudzonego brokuła przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy. Dodajemy jajo, mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie wyrabiamy ich, bo ziemniaki tego nie lubią. Do miseczki lub na głębszy talerz wsypujemy 2-3 łyżki mąki, aby łatwiej było obtaczać placki. Dużą łyżką nabieramy duże porcje masy i kładziemy na mące. Obtaczamy w niej porcję masy (tylko tyle żeby nie kleiło się do rąk), formujemy kulę i spłaszczamy placek na około 8 mm grubości. Układamy na nagrzanej patelni z tłuszczem i smażymy na rumiano z obu stron na małym ogniu.

Zapraszam po przepis na placki ziemniaczane z ziemniaków gotowanych lekko słodzone, bardzo smaczne

Tagi:

Placki ziemniaczane z brokułem

sycące placki

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!