zupy dania główne ciasta
29
Maj
Placuszki śniadaniowe

Napisane przez Anna

Takie placuszki śniadaniowe zrobiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Wyszły rewelacyjne, mięciutkie, delikatne, pachnące jaglanką.  Jednak polecam je szczególnie dla smakoszy jaglanki. Przepis można jak najbardziej modyfikować według własnych upodobań, do czego bardzo wszystkich  zachęcam. Jeśli więc szukasz pomysłu na śniadanie lub inspiracji na coś dobrego, to zapraszam na szybkie placuszki śniadaniowe.

Placuszki śniadaniowe

Placuszki śniadaniowe

Składniki:

  • 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (w/g przepisu: kasza jaglana na śniadanie)
  • 2 duże lub 3 małe jaja
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • tłuszcz do smażenia
Placuszki śniadaniowe

Placuszki śniadaniowe

Dodatkowo:

  • pieczone owoce lub
  • powidła lub
  • jogurt naturalny

Jaja ubijamy z cukrem waniliowym, solimy szczyptą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiewamy, dodajemy jogurt naturalny, kaszę jaglaną ugotowaną i wystudzoną oraz pokrojone w kosteczkę owoce. Na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni smażymy placuszki śniadaniowe na rumiano z obu stron. Placki smażymy na małym ogniu delikatnie przekręcamy na druga stronę po zrumienieniu spodu, żeby sie nie porwały. Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym, upieczonymi owocami lub konfiturą. Polecam

Zapraszam po przepis na mięciutkie  knedle z truskawkami

Tagi:

Placuszki śniadaniowe

placki

placki z kaszy jaglanej

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!