zupy dania główne ciasta
4
Listopad
Placuszki z białym twarogiem

Napisane przez Anna

Przygotowałam na śniadanie z musem truskawkowym, ale będą smakowały  z innymi owocami lub miodem. Można użyć naturalnego serka, sera białego lub ricotty. Najlepiej smakują na ciepło, ale wystudzone też są pyszne. Zróbcie sobie takie na śniadanie lub podwieczorek ;))

placuszki z białym twarogiem

placuszki z białym twarogiem

Składniki

  • 350-400 g twarogu naturalnego (dałam President 0%)
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka (białko oddzielnie, jeśli małe jajka to 3 sztuki)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia
  • 1 szklanka musu truskawkowego
  • 4 łyżki oleju
20151104_120929

placuszki z musem truskawkowym

Twaróg, o którym piszę kupiłam pierwszy raz. Miał kremową   konsystencję,  nie musiałam go mielić. Twaróg mieszamy z jogurtem i żółtkami. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową. Porcje przygotowanego ciasta kładziemy łyżką stołową na rozgrzanym oleju. Pieczemy na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Podajemy lekko przestudzone.

Zapraszam po przepis na placki z jabłkami

Tagi:

Placuszki z białym twarogiem

placuszki z musem truskawkowym

 

 

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!