zupy dania główne ciasta
15
Listopad
Przepis na suflet

Napisane przez Anna

Przepis na suflet

Przepis na suflet

Przepis na suflet z kalafiora to bardzo smaczna i szybka przekąska.  Przepis znalazłam w Pani domu, ale ponieważ lubię potrawy ostrzejsze, to zrobiłam go według własnego smaku. Danie jest łatwe do przygotowania. W sam raz na jesienne  zimowe wieczory. Jeśli lubicie potrawy z warzyw to ten przepis na suflet jest już sprawdzony  i godny polecenia.

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 15 dag szynki
  • 10 dag parmezanu
  • 4 jaja
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cayenne
  • sól
  • pieprz

Kalafior płuczemy, dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy w garnku w osolonej wodzie około 10 minut. Po tym czasie odsączamy na sitku i jeszcze ciepły rozgniatamy widelcem, ale nie na miazgę.  Dodajemy pokrojoną szynkę w kostkę, roztopione masło, żółtka, bułkę tartą, ser, a białko ubijamy na sztywno . Przekładamy do kalafiora i doprawiamy przyprawami na ostro. Naczynie żaroodporne lub blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przygotowaną masę przekładamy do naczynia. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza. Czas pieczenia zależy też od ilości wyłożonej masy,  duży  powinien się piec dłużej. Oznaką upieczonego kalafiora jest zrumienienie sufletu na wierzchu. Podajemy go na ciepło lub na zimno z ulubionym sosem. Polecam i życzę smacznego.

Tagi:

Przepis na suflet

jak zrobić suflet

 

 

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!