zupy dania główne ciasta
9
Luty

Dawno nie było  ryby, dlatego zapraszam na wykwintne danie, które szykowałam w ostatnim czasie. Pstrąg łososiowy  w cieście francuskim z kremem rukoli. Łatwy do przygotowania, wystarczy zaopatrzyć się w potrzebne produkty, a przygotowanie dania będzie prawdziwą przyjemnością, zajmie niewiele czasu. Pstrąg otulony aromatycznym kremem z rukoli smakuje wspaniale i prezentuje się niebanalnie.

pstrąg łososiowy w cieście francuskim

pstrąg łososiowy w cieście francuskim

Składniki:

  • płat pstrąga łososiowego (miałam 320 g)

    pstrąg łososiowy w cieście francuskim

    pstrąg łososiowy w cieście francuskim

  • rukola
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz mielony
  • sok z cytryny
  • ok. 100 g rukoli
  • 200 g serka mascarpone
  • płat ciasta francuskiego XL (jeśli ryba jest duża, to 2 płaty ciasta francuskiego)
  • małe jajo

Rybę oczyszczamy z łusek oraz filetujemy z ości, co jest bardzo łatwe. Pstrąg łososiowy ma niewiele ości, są duże i widoczne. Umytego osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i oprószamy pieprzem mielonym. Odstawiamy na chwilę. Rukolę płuczemy, umieszczamy w misie blendera, dokładamy obrany czosnek i oliwę. Miksujemy na papkę, dokładamy serek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozłożonym cieście francuskim układamy z jednego brzegu płat ryby, na nim wykładamy przygotowaną pastę z rukoli. Drugą częścią przykrywamy rybę i dociskamy ciasto po bokach. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 35 minut, do zrumienienia wierzchu. Grzanie góra – dół. 

Zapraszam po przepis na smaczne pałki zapiekane w ryżu

Tagi:

Pstrąg łososiowy w cieście francuskim

ryba z piekarnika

wykwintne danie

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!