zupy dania główne ciasta
17
Czerwiec
Pstrąg łososiowy

Napisane przez Anna

Pstrąg tęczowy łososiowy to prze smaczna ryba, którą można przygotować na różne sposoby. Tym razem smażona, bo najczęściej bywała pieczona z różnymi dodatkami. W takim wydaniu smakuje rewelacyjnie.  Każdą rybkę traktuję sokiem z cytryny, aby pozbyć się jej zapachu. Zapraszam na pstrąga łososiowego z sosem koperkowym.

pstrąg łososiowy

pstrąg łososiowy

Składniki

  • 2 płaty pstrąga łososiowego (550 g)
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • tymianek świeży lub suszony
  • 1 jajo
  • mąka pszenna
  • tłuszcz do smażenia

Płaty oczyszczamy z łuski i filetujemy z ości co przy tej rybie jest bardzo łatwe. Ma grube ości  w dwóch rzędach, ale  jest ich niewiele. Te duże możemy ściąć ostrym nożem, łatwo i szybko pójdzie, zaś te mniejsze można wyciągnąć łapiąc nożykiem za wystającą górę ości. Wychodzą bez trudu.  Myjemy dokładnie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Spryskujemy sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dzielimy na porcje. Moczymy w rozmąconym jajku i lekko obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron. Ryba łatwo się przesmaży, nie wymaga duszenia, bo jej mięso jest bardzo delikatne.

20160615_171323

smażony pstrąg

Sos koperkowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka koperku
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • sałata
  • pomidory
  • czerwona cebula

Do pojemnika odmierzamy majonez i jogurt. Dokładamy posiekany koperek, doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.

Zapraszam po przepis na cannelloni ze szparagami pod beszamelem 

Tagi:

Pstrąg łososiowy

łatwe danie na obiad20160615_165340

smażony pstrąg

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!