zupy dania główne ciasta
14
Maj
Pudding ryżowy

Napisane przez Anna

Powrót do smacznego deseru z dzieciństwa, czyli pudding ryżowy z jabłkiem w karmelu. Karmel nie należy do mało kalorycznych, ale za to jak smakuje. Wystarczy kilka składników i odrobina czasu, aby przygotować pyszne śniadanie lub popołudniowy deser. Z podanego przepisu przygotujemy pudding  dla dwóch osób.

Pudding ryżowy

Pudding ryżowy

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 100 g ryżu ulubionego
  • szczypta soli
Karmel

Karmel

Karmel:

  • 5 łyżek cukru z górką
  • 1 duże jabłko słodkie
  • 8 łyżek śmietanki słodkiej
  • szczypta cynamonu

Do dekoracji:

  • orzeszki
  • wiórki lub płatki kokosowe lub migdałowe

W garnku gotujemy mleko, wsypujemy ryż, gotujemy na bardzo małym ogniu, często mieszamy. Trwa to około 20 – 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy jabłka w karmelu. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Cukier wsypujemy do rondla, rozprowadzamy równiutko, aby ładnie się karmelizował na wolnym ogniu. Gdy uzyskamy ładny bursztynowy kolor mieszamy i wlewamy 2-3 łyżki śmietanki. Rozprowadzamy dokładnie. Powoli wlewamy resztę śmietanki, mieszamy, aby się ładnie połączył. Wsypujemy pokrojone jabłka i dusimy w karmelu do miękkości, uważając, aby się nie rozgotowały. Śmietankę wlewałam na tak zwane oko, ale ilość śmietany zależy od wielkości jabłka. Jeżeli jabłko będzie małe, to możemy przygotować dwa. Na koniec doprawiamy szczyptą cynamonu. Pudding dekorujemy orzeszkami, wiórkami, czym lubimy i co mamy w zasięgu ręki.

Zapraszam  na smaczne brownie z kaszy jaglanej.

Tagi:

Pudding ryżowy

pudding

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!