zupy dania główne ciasta
13
Listopad
Pulpety w sosie pomidorowym

Napisane przez Anna

Pulpety w sosie pomidorowym to proste i dość szybkie danie. Jeśli nie  możemy poświecić więcej  czasu na kucharzenie, to  najlepszą alternatywą są wtedy pulpety w sosie pomidorowym,  gotowane. Są bardzo  smaczne z każdym sosem, podane w różnych wersjach. Mogą być smażone , zapiekane  i gotowane które od dość dawna podaję z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Do tej pory robiłam pulpety z mięsa mieszanego lub wieprzowego, tym razem przygotowałam inaczej, wyszły rewelacyjne.

Składniki:

    • 1 filet drobiowy ok. 50 dag
Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

  • 25 dag mięsa wieprzowego (z łopatki lub szynki)
  • 1 jajo
  • 3-4  duże ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2-3  łyżki dobrego oleju
  • sól
  • pieprz mielony
  • słodka papryka

Mięso wieprzowe i z fileta myjemy, osuszamy i mielimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Czosnek  siekamy jak najdrobniej. Do mięsa wbijamy jajo, połowę przesmażonej cebulki, połowę zsiekanego czosnku i dokładamy  płatki, bułkę tartą i doprawiamy do smaku przyprawami. Mięso wyrabiamy  i formujemy łyżką lub zwilżonymi dłońmi  zgrabne pulpety, obtaczamy w mące ziemniaczanej. W garnku zagotowujemy wodę z  kostką rosołową, listkami  laurowymi, zielem angielskim, doprawiamy solą  do smaku. Gdy woda się  zagotuje, wrzucamy partiami przygotowane pulpety. Gdy wypłyną do wierzchu, gotujemy je ok. 2-3 minut i zbieramy łyżką cedzakową do garnka.

Sos pomidorowy:

  • 3 duże pomidory  lub puszka krojonych pomidorów
  • 2-3 łyżki pasty pomidorowej
  • bazylia może być suszona
  • 2 liście laurowe
  • kostka rosołowa
  • 2-3 ziarnka ziela angielskiego
  • mąka ziemniaczana

Teraz przyrządzamy sos pomidorowy. Jeśli są to pomidory, to wkładamy je do wrzątku. Po 2 minutach wyjmujemy, obieramy skórkę  i kroimy na kawałki. Do cebuli, która pozostała od pulpetów i czosnku dokładamy pomidory, smażymy. Po odparowaniu  płynu z pomidorów dokładamy pastę pomidorową, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem,  papryką słodką i bazylią. Tak przygotowany sos, przekładamy do połowy wywaru, w którym gotowały się pulpety. Dokładamy  pulpety i gotujemy razem, doprawiamy ponownie. Pulpety w sosie pomidorowym gotowe. Podajemy  z czym kto lubi. Polecam.

Tagi:

Pulpety w sosie pomidorowym

przepis na pulpety

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!