zupy dania główne ciasta
24
Styczeń
Pyszne pączki

Napisane przez Anna

Dzisiaj chciałam się podzielić ze wszystkimi dobrym przepisem na pyszne pączki z nadzieniem. Kto lubi piec ciasta oraz  różne frykasy, a  szuka dobrego przepisu na domowe pączki z powodzeniem może go wypróbować . Już od kilku  lat przygotowuję pączki według przepisu zamieszczonego poniżej. Są smaczne i długo zachowują świeżość. Polecam bardzo wszystkim łasuchom 😉

Pyszne pączki

Pyszne pączki

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 1/2 łyżka soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g drożdży
  • 6 żółtek
  • 1 jajo
  • 20 dag masła
  • 4oo ml mleka
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
  • kilka kropel aromatu arakowego

Dodatkowo:

  • marmolada owocowa
  • mąka do podsypania
  • olej do smażenia

Mąka, jaja i cukier powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy 1 łyżkę cukru, szczyptę mąki, 3 łyżki mleka ciepłego, rozcieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kubek możemy  umieścić w misce z ciepłą wodą, żeby drożdże szybko wyrosły. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, roztrzepane żółtka wymieszane z aromatem i alkoholem, wyrośnięte drożdże i mleko. Masło rozpuszczamy, dodajemy ciepłe na końcu , gdy wszystkie składniki będą połączone. Ciasto wyrabiamy do czasu aż odejdzie od ręki. Powinno być  jednolite i  sprężyste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przykrywamy lnianą ściereczką. Po wyrośnięciu uderzamy ciasto pięścią, aby je odgazować. Dłonie nawilżamy odrobiną tłuszczu, nabieramy odpowiednią porcję ciasta, rozpłaszczamy na placuszek i nakładamy 3/4 łyżeczki marmolady. Zlepiamy kulkę palcami, formujemy pączka  i układamy na stolnicy wysypanej mąką. Tak postępujemy do wyczerpania ciasta. Pączki przykrywamy czystą lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Jeśli w mieszkaniu jest ciepło to pączki wyrosną po  40 minutach. Do wysokiego garnka lub frytkownicy wlewamy olej, smażymy pączki w temperaturze 173-175 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzamy długim patykiem do szaszłyków  czy pączki są usmażone, patyk powinien być suchy. Układamy na ręcznikach papierowych do ocieknięcia z tłuszczu. Po wystudzeniu pudrujemy lub lukrujemy.

Zapraszam po przepis na smaczne oponki z serem20150117_171411

Tagi:

Pyszne pączki

pączki

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!