zupy dania główne ciasta
15
Grudzień
Pyszne pierniczki

Napisane przez Anna

Jeszcze jeden przepis na pyszne pierniczki od pierwszego ugryzienia. Są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. I choć według przepisu, który dostałam powinny zmięknąć po kilku dniach, to jednak  od razu wyszły mięciutkie. Zachęcam do upieczenia jeszcze przed Świętami. Świetne na prezent dla dzieci lub po prostu do kawy 😉  Z podanej porcji wyszło ich bardzo dużo. Dziękuję Uli za przepis 🙂

pyszne pierniczki

pyszne pierniczki

Składniki

  • 500 g mąki pszennej

    20151214_092713

    miękkie pierniki

  • 5 łyżek cukru
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka z górką kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki sody
  • 20 dag miodu kwiatowego lub innego
  • 120 g masła lub margaryny
  • 3 jajka

Mąkę  przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia,  sodą i kakao. Dodajemy przyprawę do piernika i cukier. Mieszamy suche składniki. Masło rozpuszczamy w rondlu na maleńkim ogniu, dokładamy miód, aby się rozpuścił. Po wystudzeniu wlewamy do suchych składników razem z rozmąconymi jajkami. Zagniatamy ciasto, które będzie rzadkie i nie nadające się do wałkowania. Wstawiamy ciasto do lodówki na noc lub na kilkanaście minut, aby się schłodziło i dało wałkować. Po zesztywnieniu wałkujemy małe placki o grubości około 5 mm podsypując tylko odrobinę mąki. Tylko tyle, żeby ciasto nie przywierało do wałka. Foremką wykrawamy serduszka lub inne formy pierników. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 9-11  minut w temperaturze 170 stopni C. Należy uważać, aby ich nie przepiec, bo wtedy będą suche. Po 8 – 9 minutach możemy sprawdzić spód pierników. Rumiany spód oznacza, że są upieczone. Pierniczki studzimy i przygotowujemy likier i posypkę.

Lukier:

  • 1 białko
  • cukier puder (ok 1 szklanka)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2/3 szklanki orzechów
  • kawałek gorzkiej czekolady lub kolorowe wiórki

Orzechy, czekoladę siekamy na dość drobno lub miksujemy blenderem. Białko ubijamy powoli dosypując cukier puder. Lukier powinien gęsty i lśniący. Na końcu wlewamy sok z cytryny. Wystudzone pierniki smarujemy pędzlem i posypujemy przygotowanymi orzechami. Suszymy pierniki.

Zapraszam po przepis na piernik z powidłami 

Tagi:

Pyszne pierniczki

miękkie pierniki

  • Magdalena Kocikowska

    Zaraz mi się przypomniały toruńskie pierniczki 🙂 ale te są lepsze, bo domowe 🙂 aż ślinka cieknie 🙂

  • Anna G

    Tak Madziu są lepsze od kupionych. Odkąd zaczęłam blogowanie, rzadko kupuję jakiekolwiek ciasteczka, a jak już kupię to domownikom nie smakują. Pozdrawiam cieplutko 🙂

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!