zupy dania główne ciasta
11
Listopad
Rogale poznańskie

Napisane przez Anna

Od dłuższego czasu planowałam upiec rogale marcińskie, ale są dość pracochłonne, więc ciągle to odkładałam. Przepis dostałam jakieś dwa lata temu od kuzynki, ale nie miałam odwagi ich upiec jak przeczytałam ile przy nich roboty. Jednak nie taki  diabeł straszny jak go malują, w przypływie energii uporałam się z nimi w końcu. Aby ułatwić  przygotowanie  rogali, pracę rozłożyłam  na dwa dni. Już wiem, że na pewno upiekę rogale w przyszłym roku, bo wyszły niesamowicie smaczne, a wszystkich tu zaglądających również namawiam do tego wypieku…

rogale poznańskie

rogale poznańskie

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 25 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 60 g masła
  • 70 g cukru (tj. ok. 4,5 łyżki) + 1 łyżka
  • 2 szczypty soli

Dodatkowo:

  • 150 g masła ( mocno schłodzonego do listkowania)

Farsz z białego maku:

  • 250 g białego maku
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g migdałów
  • 100 g marcepanu (nie dodałam)

    20141111_113736

    rogale marcińskie

  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonych daktyli
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej śliwki kalifornijskiej
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej 20141110_180258kandyzowanej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki syrup golden lub miód
  • 100 g biszkoptów
  • 2-3 jaja lub 4-5 łyżek kremowej śmietany 30 %
  • 2-3 krople aromatu migdałowego

Lukier:

  • 1 niepełna szklanka cukru pudru20141111_093041
  • 1 białko lub łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1 jajo do posmarowania rogali
  • posiekane orzechy lub migdały do posypania

Ciasto:

Odmierzoną część masła, czyli 150 g  zamrażamy lub mocno schładzamy. Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.  Drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Rozcieramy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy, żółtka ubijamy mikserem do białości. Mąkę przesiewamy, solimy dodajemy wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko oraz utarte żółtka. Wszystko łączymy dokładnie łyżką, po czym dodajemy cieple mleko (nie gorące). Ciasto wyrabiamy aż odejdzie od ręki. Powinno być elastyczne i lśniące. Przykrywamy je folią i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Po wyjęciu uderzamy pięścią w środek ciasta, aby je odgazować i wałkujemy podsypując troszkę mąki na kształt prostokąta. Masło kroimy w cieniutkie plasterki i rozsmarowujemy na całym prostokącie, pozostawiając około 1 cm boków bez masła . Składamy ciasto w kopertę, czyli  2/3 ciasta składamy na połowę i (1/3)  resztą ciasta przykrywamy złożone już ciasto, dociskamy, wałkujemy na prostokąt i składamy ponownie. Taki proces powtarzamy 3 razy co 40 minut. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Przygotowanie farszu:

Mak płuczemy, zalewamy mlekiem i gotujemy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia, odcedzamy na sitku. Do przygotowania farszu możemy użyć różnych bakalii, według własnego gustu. Według przepisu, który otrzymałam powinien być jeszcze marcepan, ale z jego braku po prostu go pominęłam. Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut, aby zeszła z nich skórka. Daktyle, śliwki, rodzynki zalewamy wrzątkiem, aby woda je przykryła. Po 10 minutach odcedzamy. Odsączony mak mielimy w maszynce do mięsa, na sitku o malutkich oczkach razem ze wszystkimi  bakaliami 2 razy. Dodajemy pozostałe składniki, czyli cukier puder, syrup, pokruszone biszkopty, aromat i śmietanę. Użyłam zamiast jaj śmietany o kremowej konsystencji. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na 0,5 cm prostokąty. Kroimy naprzemiennie  trójkąty, gdzie podstawa powinna być 3 razy krótsza od boku. Nadzienie  nakładamy odsuwając się od brzegów. Podstawę trójkąta zawijamy na około 3 cm, nacinamy na środku podstawę, rozkładamy w ten sposób ,,różki” naszego rogala.  Rogale zostawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia, smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Po wyjęciu, ciepłe smarujemy utartym lukrem i posypujemy posiekanymi migdałami. Farszu nakładamy sporo, tak żeby wyłaził trochę na boki. Wyszło mi zamiast 12, 16 rogali. Ale to żadna strata, wyszły tak smaczne, że nie można się od nich oderwać. Polecam przepis na smaczne rogaliki drożdżowe                                                                                                                                                                                                                                                           20141111_093906

 

 

Tagi:

Rogale poznańskie

rogale marcińskie

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!