zupy dania główne ciasta
9
Styczeń
Rogaliki czekoladowo kokosowe

Napisane przez Anna

W końcu upiekłam rogaliki czekoladowo kokosowe, które  od dawna kusiły mnie swoim pięknym zdjęciem. Przepis bardzo prosty, aczkolwiek zupełnie inaczej wyobrażałam sobie ich smak. Po upieczeniu ciasto jest  twardsze od  rogalików drożdżowych ,  które piekłam do tej pory. Wypatrzyłam je   na blogu u  Palachinki i  dzisiaj mogę je  zaprezentować. Upiekłam  z połowy porcji,  wystarczająco, żeby ocenić, czy zostaną na dłużej w mojej kuchni. Rogaliki cudownie  pachnące kokosem kuszą swoim aromatem i wyglądem niesamowicie, a  może wśród czytelników mojego bloga znajdą swoich amatorów. Jeśli się skusicie je upiec, polecam  posmarować w środku słodkim smarowidłem lub włożyć po kawałku czekolady do środka rogali.

rogaliki

rogaliki

Składniki:

  • 30 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru

W oryginalnym przepisie użyto drożdży suchych na starter, czyli 7 g na 1 kg mąki. Drożdże rozcieramy z letnim mlekiem i cukrem,  odstawiamy do wyrośnięcia.

20150108_204006

rogaliki czekoladowo kokosowe

Ciasto:

  • 1 jajo20150108_194257
  • 1 żółtko
  • ok. 1/2 kg mąki  pszennej
  • 125 ml oleju
  • 75 g wiórek kokosowych
  • 1.5 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • nutella

Wszystkie składniki odmierzyłam, aby łatwiej można było zrobić rogale. Od siebie dołożyłam tylko cukier waniliowy. Jaja miksujemy z cukrem waniliowym, dodajemy olej i wyrośnięte drożdże, miksujemy, dzielimy płyn na połowę. Do jednej części dodajemy kakao i tyle mąki, aby ciasto nie było za tęgie. Dosypałam 1 i 1/2 szklanki mąki. Zagniatamy dokładnie, (nie wyrabiamy), odstawiamy. Do drugiej części płynu dodajemy odmierzone wiórki kokosowe, dałam 1 szklankę wiórek i 1 szklankę i 1 łyżkę mąki pszennej. Zagniatamy ciasto, przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy na około 1 godzinę. Każde ciasto dzielimy na dwie części. Ciemne ciasto rozpłaszczamy w dłoniach i na desce podsypanej odrobiną mąki wałkujemy koło. Z białym ciastem postępujemy podobnie, na ciemnym placku układamy białe lekko już rozwałkowane  ciasto i razem wałkujemy placki na cienkie koło o grubości m/w 3 -4 mm.  Ciasta podczas wałkowania skleją się, co ułatwi nam zawijanie. Koło dzielimy na 8 trójkątów. Podstawę każdego trójkąta nacinamy po środku na 1 cm, aby rogaliki  ładnie się formowały. Połowę z nich posmarowałam nutellą. Zawijamy od podstawy do stożka, lekko formując wygięty rogalik. Układamy w blaszce na papierze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-18 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotowujemy syrop. Posmarowałam rogaliki golden syrupem.

Syrop:

  • 250 ml wody
  • 250 g cukru

Cukier wsypujemy do wody i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu,  do momentu aż  zgęstnieje. Wystudzone rogaliki smarujemy  pomadą kilka razy, do wyczerpania lukru. Pokrycie lukrem utrzymuje rogale dłużej świeże i nadaje im  słodyczy. Niestety u mnie nie wytrzymały tyle czasu. Z podanej porcji wyszło 16 sporych rogalików.

Zapraszam po przepis na smaczny tort z mascarpone20150108_193157

 

 

Tagi:

Rogaliki czekoladowo kokosowe

rogaliki drożdżowe

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!