zupy dania główne ciasta
16
Styczeń
Rogaliki drożdżowe przepis

Napisane przez Anna

Rogaliki drożdżowe z pysznym kajmakiem. Jeden z najstarszych przepisów rodzinnych. Pamiętam czasy, kiedy zagniecione ciasto wkładało się w lnianą ściereczkę, zawiązywało ją i wrzucało do wiaderka z zimną wodą. Ciasto było dobre  po wypłynięciu na wierzch. Teraz zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki. Łatwiej, a smak ten sam.  Po 2-3 godzinach jest dobre do wypieku rogalików. Do środka wkładamy ulubioną marmoladę lub konfiturę.  Tym razem włożyłam uwielbiany przez wszystkich domowników kajmak. Nie można się  od nich oderwać, dopóki nie znikną;)

rogaliki drożdżowe przepis

rogaliki drożdżowe przepis

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jaja + 1 jajo do posmarowania rogalików
  • 18 łyżek śmietany słodkiej
  • 2 kostki margaryny
  • 10 dag drożdży + 1 łyżeczka cukru + 3 łyżki mleka)
  • kajmak lub konfitura

Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy cukier i mleko, rozpuszczamy drożdże  i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, solimy, odmierzamy śmietanę i cukier. Margarynę kroimy w kawałki, wlewamy rozmącone 2 jajka  i podrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto dokładnie do połączenia wszystkich składników. Nie wyrabiamy go.Przykrywamy lnianą ściereczką i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto troszkę podrośnie, ale niewiele. Dzielimy je na 5 części. Z każdej wałkujemy placek/ koło o grubości około 0.5 cm podsypując odrobinę mąki pod każdy placek, ale tylko tyle, żeby ciasto nie przyklejało się do wałka. Koło kroimy na 8 trójkątów. Na środku podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę słodkości. Zawijamy ku wierzchołkowi wyginając lekko końce rogalika. Układamy  w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po lekkim podrośnięciu  smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 160 stopni C

20160116_082208[1]

rogaliki z kajmakiem

Zapraszam po przepis na rogaliki drożdżowe z jogurtem i lemon curd

Tagi:

Rogaliki drożdżowe przepis

rogaliki z kajmakiem

 

  • Gabriela Borowiec

    świetne, wyglądają perfekcyjnie, pozdrawiam!

    • Anna G

      Dziękuję:)

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!