zupy dania główne ciasta
2
Marzec
Rogaliki drożdżowe

Napisane przez Anna

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe piekę  najczęściej z marmoladą, ale tym razem z krem cytrynowy lemon curd w roli głównej. Chciałam wypróbować ten smaczny krem cytrynowy jako nadzienie rogalików.  Wyszły smaczne jak zawsze,  pachnące cytryną, orzeźwiające. Może odrobinę za lekki ten krem, ale zniknęły w szalonym tempie. Wykorzystałam tylko połowę z podanego przepisu.

Składniki:

  • 0.5 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 125 g masła
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • 2 szczypty soli
  • mąka do podsypania
  • krem cytrynowy lub marmolada

    20140226_141715

    Rogaliki drożdzowe

Drożdże kruszymy do garnuszka, wsypujemy szczyptę cukru, wlewamy 2 łyżki mleka i je rozpuszczamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia. Jeśli chcemy ten proces przyśpieszyć, to wstawiamy garnuszek do ciepłej wody. Mąkę przesiewamy do miski, solimy, dodajemy pozostałe składniki, czyli jogurt, wyrośnięte drożdże, masło, cukier, 1 jajo. Ciasto łączymy na gładką jednolitą masę, nie wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Dzielimy na cztery części. Pod każdą część podsypujemy mąki, wałkujemy placek o grubości 5 mm. Dzielimy na 8 trójkątów. Na brzegu podstawy trójkąta nakładamy odpowiednią porcję kremu lub marmolady lub możemy posmarować trójkąt odsuwając się nieco od brzegu. Zawijamy rogaliki drożdżowe. Układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 160 stopni C. Z podanej porcji wyjdą 32 sztuki rogalików. Polecam. Zapraszam po przepis na pyszne i zawsze udane ciasto drożdżowe z kruszonką.

 

Tagi:

Rogaliki drożdżoweCiasto na rogaliki

przepis na rogaliki

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!