zupy dania główne ciasta
11
Listopad
Rogaliki szarlotkowe

Napisane przez Anna

Puszyste i bardzo smaczne  rogaliki drożdżowe z prażonymi jabłkami, nutą wanilii i araku. Jednak uprzedzam, że oprócz tego, że są bardzo smaczne, to raczej dla osób cierpliwych. Pracy jest niewiele, szybko się pieką, ale ciasto drożdżowe ciężko się zawija. Jednak  warto wypróbować przepis, jeśli nie z całej to przynajmniej z połowy porcji.

rogaliki szarlotkowe

rogaliki szarlotkowe

Składniki

  • 900 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru drobnego + 1 łyżeczka
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 1.5 szklanki mleka + 2 łyżki
  • 50 g drożdży świeżych
  • 150 g masła rozpuszczonego
  • kilka kropli araku

Dodatkowo:

  • 1 małe jajo
  • jabłka prażone ze słoika

Drożdże rozpuszczamy z jedną łyżeczką cukru i dwoma łyżkami mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosły. Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy suche składnik i  mieszamy. Wlewamy wyrośnięte drożdże, mleko, roztrzepane jaja, arak i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub maszynowo. Powinno być  elastyczne. Przykryte odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie po 30 minutach podwoiło swoją objętość. Ciasto dzielimy na ma 4 części. Wałkujemy koło podsypując mąkę lub pas o szerokości około 12 cm. Kroimy trójkąty, smarujemy cienko prażonymi jabłkami. Zawijamy rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta lekko podwijając końce. Układamy w odstępach na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 25-30  minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu studzimy. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem. Z podanej porcji wyszło 32  rogaliki.

20151110_204755

rogale drożdżowe z jabłkami

Zapraszam po przepis na rogale poznańskie

Tagi:

Rogaliki szarlotkowe

rogale drożdżowe z jabłkami

 

  • Gabriela Borowiec

    super rogale 🙂 musze kiedyś takie zrobić, pozdrawiam!

    • Anna G

      Dziękuję, życzę miłego popołudnia 🙂

  • Joanna S

    Puszyste drożdżowe pyszności! 🙂

  • Anna G

    Faktycznie, są bardzo smaczne 🙂

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!