zupy dania główne ciasta
1
Październik
Rożki z ciasta francuskiego

Napisane przez Anna

Szybkie rożki z ciasta francuskiego możemy przygotować z każdym nadzieniem. Padło na mus śliwkowy, bo  na ryneczku spotkałam ładne śliwki, nie mogłam im się oprzeć. A jak mamy zapasowe ciasto francuskie to przygotowanie takich łakoci zajmie kilkanaście minut.

rożki z ciasta francuskiego

rożki z ciasta francuskiego

Składniki

  • blat ciasta francuskiego XXL
  • 2 garści wypestkowanych śliwek
  • jajo
  • cukier puder
20161001_192929

rożki z ciasta francuskiego

Umyte i wypestkowane śliwki smażymy w rondlu do odparowania, podlewając odrobiną wody. Jeśli są mało słodkie to dosładzamy, moje były bardzo słodkie więc ich nie słodziłam. Nie muszą być całkowicie rozpadnięte, wystarczy żeby zgęstniały. Smażyłam około 20 minut. Blat ciasta dzielimy  na równe kwadraty. Na środku każdego kładziemy dużą łyżkę musu śliwkowego i przekładamy  różki po przekątnej.  lekko dociskając.  Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni C , pieczemy około 14 – 15 minut (góra – dół) do zrumienia wierzchu. Studzimy na kratce, lekko przestygnięte posypujemy cukrem pudrem.

Zapraszam po przepis na chia z musem śliwkowym

Tagi:

Rożki z ciasta francuskiego

deser z musem śliwkowym

z ciasta francuskiego20161001_192157

 

  • Magdalena Laskowska

    Lubię takie szybkie ciacha z ciasta francuskiego, mniam 🙂

    • Anna G

      Dziękuję Magda i pozdrawiam:)

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!