zupy dania główne ciasta
21
Grudzień
Ryba po japońsku

Napisane przez Anna

Ryby możemy  przyrządzać na różne sposoby. Ryba po japońsku, to danie  smaczne i pikantne. Sama nazwa nie ma nic wspólnego z  Japonią i nie wiem skąd pochodzi. Przepis krążył w rodzinie od niepamiętnych lat, od dawna istniał na starym blogu, aż w końcu go przeniosłam. Na każde święta szykuję rybę w takim wydaniu.  Do tej pory niewiele pisałam o rybach, a przecież  zasługują na chwilę uwagi. Ryby morskie mają wiele cennych właściwości odżywczych, dlatego jak najczęściej powinniśmy po nie sięgać. Do wysoko ocenianych gatunków należy: dorsz, śledź, łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk.  Zawierają makro i mikroelementy takie jak: jod, fosfor, selen i fluor, witaminę D3, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, aminokwasy takie jak: lizyna, metionina i cysteina oraz łatwo przyswajalne białko. Poprawiają wzrok, pamięć, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), a podnoszą poziom dobrego (HDL), zastępują mięso. Czasami zapach trochę razi (dlatego nie wszyscy je lubią), ale  są na to rożne sposoby. Możemy użyć mieszanki ziół, które nam odpowiadają lub sokiem z cytryny potraktować rybę 😉

ryba po japońsku

ryba po japońsku

Składniki

  • 500 g fileta z dorsza lub innej
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • olej
  • 2/3 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 -1/2 szklanki wody
  • 1 jajo
  • 1/4 łyżeczki soli

Płaty kroimy na mniejsze kawałki, mogą być ok. 3-4 cm, oprószamy solą i pieprzem. Jajo wbijamy do miski, roztrzepujemy, solimy szczyptą, wsypujemy mąkę, dolewamy wody, aby uzyskać ciasto naleśnikowe. Każdy kawałek ryby zanurzamy w cieście  i smażymy z obu stron na średnio rozgrzanym oleju.

  • 1 szklanka wody

    20151221_180641

    ryba jako przystawka

  • 2  łyżki octu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki keczupu ostrego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3-4 ziarnka angielskie
  • ziarnka pieprzu
  • 2-3  liście laurowe

Wszystkie składniki wlewamy do garnka i gotujemy z przyprawami. Studzimy zalewę.

Warzywa:

  • 1 słoik papryki konserwowej  500 ml bez zalewy
  • 1 słoik ogórków  konserwowych 500 ml bez zalewy
  • 2 cebule

Cebulę kroimy w kostkę przekładamy do sitka i przelewamy wrzątkiem, studzimy.  Paprykę i ogórki kroimy w grubszą kostkę. Mieszamy wszystkie warzywa.  Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, salaterce lub słoiku dużym warstwowo do wyczerpania wszystkich składników. Na koniec zalewamy  wystudzoną zalewą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Ryba po japońsku jest najlepsza na 2- 3 dzień. Wszystkie warzywa przegryzą się z rybą i jest świetna. Można podawać na zimno i na ciepło.

Zapraszam po przepis na śledzie po kaszubsku20151221_160125

Tagi:

Ryba po japońsku

ryba jako przystawka

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!