zupy dania główne ciasta
14
Listopad
Ryż zapiekany z owocami

Napisane przez Anna

Pora sięgnąć po mrożone owoce. Oto pomysł na sycące owocowe  śniadanie lub popołudniowy posiłek. Ryż zapiekany z owocami zastąpi posiłek, a w takim towarzystwie na pewno posmakuje każdemu.  Ryż z musem dyniowo jabłkowym i truskawkami lekko słodki  pachnący cynamonem i truskawkami. Zapiekłam w kokilkach, uwielbiam dania z owocami, które dodają smaku i dostarczają witamin.

ryż zapiekany z owocami

ryż zapiekany z owocami

Składniki

  • 500 ml mleka 20161114_200459
  • 100 g ryżu białego
  • szczypta soli
  • 1 – 2 łyżki cukru brązowego ( według uznania)
  • 1 szklanka startej dyni
  • 1 duże jabłko
  • 2 szczypty cynamonu
  • 100 g musu truskawkowego ( rozmrożonego)
  • masło do kokilek

Ryz gotujemy na mleku według instrukcji (na miękko). Pod koniec gotowania solimy. Startą dynię prażymy w rondlu ze startym jabłkiem ( w międzyczasie podlewamy owoce  odrobiną wody). Doprawiamy do smaku cynamonem i brązowym cukrem. Naczynia smarujemy masłem. Ryz układamy warstwowo. Na dnie kokilek połowę ryżu, mus dyniowo jabłkowy, ryż i rozmrożony mus truskawkowy. U mnie truskawki nie są zmiksowane tylko  rozgniecione widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 20 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zapraszam po przepis na owsiankę orzechową

Tagi:

Ryż zapiekany z owocami

przepis na owocowe śniadanie

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!