zupy dania główne ciasta
15
Sierpień
Sałatka z cukinii do słoika

Napisane przez Anna

Sezon na cukinię w pełni, więc już najwyższa pora na szybką sałatkę do słoika. Do tej pory przygotowałam tylko jedną porcję, ale ponieważ znika dość szybko, muszę na bieżąco uzupełniać zapasy. Zapraszam po dobry i sprawdzony przepis 🙂

sałatka z cukinii do słoika

sałatka z cukinii do słoika

Składniki:

  • 1.5 kg młodej cukinii
  • 0.5 kg ogórków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule

Do  sałatki najlepsza jest cukinia nie przerośnięta,  młoda. Cukinię zważyłam po wydrążeniu ziaren i jest to waga oczyszczonej, przygotowanej cukinii. Obcinamy końce, myjemy, wydrążamy ziarnka. Jeśli cukinia jest duża i ma grubszą skórkę, to ją obieramy. Ścieramy na tarce na plasterki. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce w plasterki. Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek w plasterki. Solimy 2-3 szczyptami. przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny.

Zalewa:20150812_102108

  • 1.5 l wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 1 płaska łyżka soli
  • ok 8 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczka chili
  •  1 łyżeczka pieprzu w ziarnkach
  • 1 łyżeczka kolendry

Zalewę gotujemy z przyprawami. Pokrojone warzywa układamy w wyparzonych słoikach, zalewamy przygotowaną gorącą zalewą. Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania. Podajemy do mięs i kanapek.

Zapraszam po przepis na  sałatkę z cukinii  z pomidorami i papryką

 

 

 

Tagi:

Sałatka z cukinii do słoika20150812_202033

kabaczek w słoiku

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!