zupy dania główne ciasta
7
Listopad
Schab pieczony

Napisane przez Anna

Jak to się dzieje, że półki sklepowe pękają w szwach od wędlin, a klienci nie mają co kupić? Nie tylko ja mam taki problem, coraz częściej wszyscy narzekamy na jakość polskich wędlin. Po wielu aferach z wędlinami,  niewiele  się  zmieniło. Ostatnio na forach internetowych znowu huczało czym karmimy nasze  dzieci?  Serdelki i parówki, które bardzo kochają nasi milusińscy zawierają więcej złego niż dobrego. Dlatego najlepszą alternatywą są swojskie domowe wędliny, mięsa pieczone i faszerowane. Zapewne nie są tak pięknie uwędzone i upieczone, ale na pewno zdrowsze, bo nie mają w sobie środków konserwujących. Jak dobrze, że mamy tyle blogów kulinarnych, gdzie  każdy może znaleźć coś dobrego dla siebie. A u mnie dzisiaj  przepis na schab pieczony, faszerowany pieczarkami.

schab pieczony

schab pieczony

Składniki:

  • 1.2 kg schabu świeżego
  • 35 dag pieczarek
  • 25 dag boczku wędzonego

    20141107_181008

    schab faszerowany

  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula, niekoniecznie

Święta zbliżają się wielkimi krokami, myślę, że ten przepis na pewno Wam się przyda. Schabik wyszedł bardzo smaczny. Do faszerowania najlepszy będzie schab środkowy lub od karkówki. Płuczemy i osuszamy go. Rozkładamy na desce, rozcinamy na płat o grubości około 1 cm. Należy uważać, aby nie ponacinać schabu. Niestety mi to się przytrafiło, więc w takim wypadku, trzeba po rozkrojeniu schabu ściąć z grubszej warstwy cienki kawałek i położyć na przeciętą część. Mięso solimy po obu  stronach, nacieramy przeciśniętym czosnkiem  i słodką papryką, odkładamy na chwilę do lodówki.  Pieczarki obieramy, kroimy w małe cienkie plasterki, podsmażamy na łyżce masła, krótko, do odparowania płynu, solimy, studzimy. Boczek kroimy w cienkie plasterki. Na rozłożonym płacie schabu układamy plasterki boczku, na nim podsmażone pieczarki i zwijamy schab w rulon. Sznurkiem do wędlin sznurujemy schab. Oprószamy ostrą  papryką, z wierzchu nacieramy olejem. Układamy schab w brytfance, dodajemy listki laurowe, pieprz i cebulę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C 75-80 minut. Podajemy do pieczywa lub z sosami na ciepło.

Zapraszam po przepis na szybkie i bardzo smaczne  danie  kurczak z makaronem penne  polecam

 

 

20141107_140120

 

 

 

 

 

 

Tagi:

Schab pieczony

schab faszerowany20141107_115408

rolada mięsna

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!