zupy dania główne ciasta
14
Październik
Sernik królewski

Napisane przez Anna

sernik królewski

sernik królewski

Bardzo stary przepis na sernik królewski jest łatwy, tani i szybki do przygotowania. Sernik  otulony  kakaowym kruchym ciastem, posiada niepowtarzalny smak. Często go piekę, ponieważ zawsze jest udanym wypiekiem. Do przygotowania ciasta potrzeba:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kubek masła roślinnego
  • 3 żółtka, białko zachowujemy do sera
  • 2 łyżki kakao

Mąkę przesiewamy do miseczki przez sitko, wsypujemy proszek do pieczenia,  mieszamy z mąką. Dodajemy cukier, masło, żółtka i kakao, łączymy wszystkie składniki czyli zagniatamy ciasto. Nie wyrabiamy go, chociaż może sprawiać trudność przy zagniataniu, to nie dodajemy mleka ani śmietany. Po zagnieceniu, dzielimy ciasto na dwie równe części, wkładamy do torebek śniadaniowych i zamrażamy ciasto w zamrażarce około 1,5 godziny. Jeżeli planujemy upiec ciasto na drugi dzień,to spokojnie może tam sobie leżeć i zamarznąć. Wcześniej wyjmujemy je z zamrażalnika, aby trochę puściło i łatwiej było zetrzeć na tarce. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i równo rozsypujemy na wysmarowanej  blaszce tłuszczem.

Masa serowa:

  • 1 kg.  twarogu zmielonego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 żółtka, białko oddzielnie
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • budyń śmietankowy na 3/4 l mleka

Ser może być z wiaderka, ważne żeby był dobry, wykładamy do miski. Wsypujemy cukier, duży budyń, żółtka oraz kilka kropel aromatu i miksujemy ser lub rozcieramy pałką na jednolitą masę. Białko od ciasta i sera ubijamy na sztywno i dokładamy do masy serowej, delikatnie razem łączymy. Wykładamy ser na rozłożonym cieście, równo rozsmarowujemy i pozostałą częścią ciasta przysypujemy masę serową, lekko ją dociskamy i wstawiamy do piekarnika. pieczemy około 70 minut w temp.180 początkowa po 20 minutach 170 stopni C.

Tagi:

sernik królewski

sernik na kruchym spodzie

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!