zupy dania główne ciasta
20
Grudzień
Śledzie po kaszubsku

Napisane przez Anna

Znana przystawka z ryb, czyli  śledzie po kaszubsku. Przygotowuję najczęściej na święta lub spotkania rodzinne. Nawet nie zauważyłam, że nie mam tego przepisu na blogu. Możemy tu wykorzystać zarówno płaty śledziowe z octu jak i te solone. Zazwyczaj szykuję  z matiasów. Z większej ilości możemy zawinąć farsz cebulowy w płaty, zwinąć w rulony i spiąć patyczkiem. Z mniejszej ilości śledzi najlepiej pokroić na małe kawałki i przełożyć doprawionym sosem. Dobrze jest jak śledzie po kaszubsku przygotujemy przynajmniej na 24 godziny wcześniej, aby przeszły smakami.

śledzie po kaszubsku

śledzie po kaszubsku

Składniki

  • 600 g matiasów
  • 4 cebule średnie
  • 6 łyżek oliwy
  • 6 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki rosołu lub wody przegotowanej ciepłej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
  • 2/3 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
20151219_162659

śledzie po kaszubsku

Płaty solone moczymy w wodzie przez kilka godzin, zmieniając wodę. Kroimy na małe kawałki według uznania, u mnie około 4 cm. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na oliwie do zrumienienia na małym ogniu, podlewamy troszkę wody i solimy, aby zmiękła (około 10-12 minut góra). Do  miękkiej cebulki dokładamy śliwki pokrojone w paseczki i wlewamy koncentrat pomidorowy wymieszany z rosołem lub przegotowaną wodą. Wszystko dusimy około 2 minut cały czas mieszając  doprawiamy pozostałymi przyprawami. Sos powinien mieć smak słodko kwaśny i gęstą konsystencję. Na głębszej salaterce lub w słoiku większym układamy warstwami śledzie i sos cebulowy do wyczerpania składników. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą lub zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce.

 

 

 

20151219_162605

Zapraszam po przepis na śledzie w oleju

Tagi:

Śledzie w oleju

przystawka na święta

cos dobrego z ryb

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!